Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ansvarsfull servering spar kostnader

Publicerat söndag 14 december 2008 kl 10.40
Sprit i långa rader. Foto:SR Gotland

För varje krona som satsas på att göra alkoholserveringen mer ansvarsfull sparar samhället 39 kronor. Det slås fast i en färsk rapport om hur de sociala skadorna kan minska - om alkoholutskänkningen görs på ett bättre sätt.

På Gotland har det under ett par års tid satsats på att skapa ett nätverk med bland andra restaurangägare och socialtjänst.

Projektet ”Full koll” är över nu och i projektrapporten står det att det behövs både pengar och tid för att det skall bli ett långsiktigt arbete för mer ansvarsfull alkoholhantering. Men insatserna ger mycket tillbaka för myndigheter och bransch, slår projektledaren Susanna Syversen fast. Det handlar om att minska ”berusningsdrickandet” och servering till underåriga på restauranger och krogar. Med mindre fylla följer sannolikt mindre våld och när våldet minskar minskar samhällets kostnader för sjukvård.

Under de tre år som projektet pågått på Gotland har 200 personer utbildats i ansvarsfull alkoholservering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".