Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordkalk får nej av miljödomstolen

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 13.36
1 av 2
Camilla Pettersson är truckförare vid Nordkalk. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
2 av 2
Området kring det planerade brottet vid Ducker i Bunge. Flygfoto: Gunnar Britse

Miljödomstolen säger nej till Nordkalks ansökan om att få bryta kalk vid Ducker i Bunge. Det meddelade miljödomstolen på fredagseftermiddagen.

Domstolen hänvisar till de höga och unika naturvärdena i området och konstaterar att ett nytt kalkbrott skulle påverka miljön på ett mycket negativt sätt, oavsett om vattnet påverkas eller inte.

Nordkalk har hävdat att området i princip är den enda tänkbara platsen för kalkbrytning.

Men miljödomstolen konstaterar att det finns alternativa platser att bryta kalk, fast med annan kvalitet, på Gotland och på andra platser i Sverige.


Ur domen:
Miljödomstolen konstaterar beträffande lokaliseringsfrågan inledningsvis att det aktuella täktområdet och dess omgivningar har mycket stora naturvärden som är unika och därför har ett högt skyddsvärde.

Den 170 hektar stora täkten skulle, med sin längsträckta nord sydliga placering, på ett påtagligt sätt inverka negativt och irreversibelt på det sammanhållna naturområdet och det gäller även oavsett eventuell hydrologisk påverkan på omgivningarna.

Mot detta kan anföras att det finns ett begränsat antal alternativ för kalkbrytning.

Nordkalk har hävdat att detta i princip är den enda tänkbara platsen för bolagets fortsatta verksamhet. Såväl Nordkalk som länsstyrelsen har redogjort för vissa andra kalkförekomster på Gotland.

Vad gäller tillgången på kalk i övriga landet samt ifråga om import är utredningen i målet dock knapphändig. Klart är att Bungeområdet är den för Nordkalk absolut bästa platsen för brytning. Det synes vara den största enskilda kalkförekomsten i regionen.

Utredningen ger dock vid handen att det finns alternativa platser att bryta kalk på Gotland och dessutom på andra platser i Sverige, fastän med huvudsakligen annan kvalitet.

Domstolen anser därför att Bungeområdet inte är det enda alternativet och att då verksamheten enligt vad som nyss sagts leder till stora olägenheter för miljön, är verksamheten inte förenlig med lokaliseringskravet i 2 kap miljöbalken.

Värdet av brytning av kalk på platsen är otvivelaktigt ekonomiskt mycket högt och medför inkomster för bolaget och arbetstillfällen under 25 år i en region som för närvarande lider brist på större arbetsgivare. Det finns därför skäl att överväga om lokaliseringshänsyn här är orimlig att uppfylla jämlikt 2 kap 7 § miljöbalken.

Miljödomstolen gör därvid den bedömningen, att även om kalkbrytningen måste anses mycket angelägen, är de förhållandena att alternativa möjligheter finns och att stora naturvärden står på spel som för alltid förloras, sådana att kravet på hänsyn vid lokalisering får anses vara rimligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".