Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat igår kl 12.51)

Svårt kräva renare miljö från kryssningsfartygen

Publicerat lördag 19 juli 2003 kl 08.18
Kryssningstrafiken slår rekord i Visby hamn i år. Men rekordet har också en baksida. De flesta fartygen kör på bränsle med hög och miljöfarlig svavelhalt.
Kryssningsturismen betyder mycket för ön. Drygt 90 000 besökare väntas i sommar göra av med minst 50 miljoner kronor i shopping och restaurangbesök. Men bara två av de 31 kryssningsfartyg som anlöper hamnen i sommar har en miljövänligare olja, en lågsvavlig olja på 0,5 procent. Det är finska Birka Princess och svenska Silja Opera, som tillsammans står för en knapp tredjedel av alla kryssningar. Resten av fartygen kan ha uppemot 3,5 procent svavel i sina tankar. Men att kräva att alla fartyg ska ha renare bränsle för att få anlöpa hamnen, är svårt för en liten kommun som Gotlands, menar hamnchefen Gösta Hammarberg. Ett sätt att minska utsläppen i hamnen vore att koppla in fartygen på elnäten i land, eftersom motorerna står på tomgång hela dagen för att få el till baland annat belysning och varmvatten. Men det tror inte Gösta Hammarberg är ekonomiskt försvarbart. Utsläppen i hamnen blir en av de frågor som ska diskuteras när miljöprövningen av Visby hamn görs om två år.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".