Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekobrott ledde till möbelvarsel

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 11.10
Kristian Eriksson G.A.D Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Möbeltillverkaren GAD, med fabrik i Hemse, har drabbats av ekonomisk brottslighet. I december upptäcktes att en av de anställda har manipulerat med siffrorna.

Möbelföretaget GAD trodde att det hade lagerhyllorna fulla med möbeldelar värda 10 miljoner kronor. Men i själva verket var mer än en tredjedel av lagervärdet bara luft.

Det innebär också att företaget inte har någon säkerhet för sina lån på närmare 4 miljoner kronor.

Manipuleringen av bokföringen har skett under två och ett halvt års tid. Och förutom fel uppgifter om lagrets storlek och värde har också uppgifterna om tillverkningen anpassats så att det hela inte ska kunna upptäckas.

Den anställde som misstänkts för brottet är polisanmäld och har erkänt att han redovisat oriktiga uppgifter.
Att räkenskaperna har manipulerats har också bekräftats av ett utomstående revisions- och konsultföretag.

Vad som nu kommer att hända med möbeltillverkaren GAD är inte klart, men vd Kristian Eriksson hoppas att det går att rädda företaget genom att de anställda kan gå in som delägare.

Det pågår nu diskussioner med arbetsförmedlingen om att under några månader få bidrag till de anställdas löner, samtidigt som Almi skulle kunna ge tillfälliga lån.

I dag finns det elva snickare som arbetar i Hemse, en ganska liten styrka sedan företaget tvingades spara in drygt fem tjänster i höstas i finanskrisens spår. Försäljningen hade då minskat med 30 procent jämfört med året innan.

Men efterfrågan på GAD:s möbler har ökat igen, till och med mer än beräknat. Och Kristian Erikssson säger att han i och med detta har stöd från banken.

Det som behövs nu är att avtalet med Arbetsförmedlingen och Almi går igenom, så att GAD kan betala skulderna till sina leverantörer.

GAD hade under 2008 en omsättning på 25 miljoner kronor och en vinst på omkring 700.000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".