Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen EU-dom för Svenska Spel

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 16.17

Den nuvarande EU-kommissionen kommer inte att dra Svenska Spel, eller andra statliga spelmonopol i EU, inför EU:s domstol trots att de anses bryta mot unionens regler om fri konkurrens.

Den bedömningen gör EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström.

Den nuvarande EU-kommissionen kommer inte att dra Svenska Spel, eller andra statliga spelmonopol i EU, inför EU:s domstol trots att de anses bryta mot unionens regler om fri konkurrens.

Den bedömningen gör EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström.

-Jag tror inte att den här kommissionen kommer att ta beslut om ärendena, sade Wallström vid en pressträff i Stockholm på tisdagen.

Enligt henne blir det en fråga för den kommission som löser av den nuvarande under senhösten eller vintern. I den kommission som Wallström tillhört sedan 2004 och som leds av José Manuel Barroso råder vänteläge och splittring om vägen framåt.

Splittrad kommission

Ändå har kommissionen, i flera fall, tagit flera förberedande steg för att dra tiotalet medlemsländer inför domstol, för att utländska spelbolag stängs ute från att konkurrera med spelmonopolen. I sju av fallen, däribland Svenska Spel som anses stoppa konkurrens på området för sportspel, har kommissionen skickat så kallade motiverade yttranden till medlemsländernas regeringar med krav på att de ska ändra sina lagar, eftersom de anses bryta mot EU-reglerna.

Ett motiverat yttrande är sista steget före det att kommissionen kan stämma ett medlemsland i EU:s domstol.

-En del kommissionärer säger Kör! Men andra säger att det kanske vore bättre att ha en principdiskussion. Om det är så att det är 10-12 medlemsländer som kommissionen har överträdelseärenden mot kanske man i stället ska fråga sig om det är fel på EU:s lagstiftning, säger Wallström.

Fjellner upprörd

-Det är skandal, kommissionen abdikerar från sitt jobb att upprätthålla EU:s fördrag, anser Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker.

Fjellner har skrivit till EU-kommissionens ordförande Barroso för att få veta varför kommissionen inte går vidare till domstol för att upprätthålla andra bolags rätt att erbjuda spel i Sverige och de övriga, aktuella länderna. Han har fått ett svar som inte ger något besked om framtiden.

Det skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".