Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer kyld mat till äldre, dagis och skolor

Publicerat fredag 8 augusti 2003 kl 05.55
Det blir mer kyld mat när kommunens förvaltningar skall samordna matlagning och transporter.
Det är tre stora förvaltningar - skola, sjukvård och omsorg, som fått uppdraget att samordna matlagning och transporter över ön. Över 12000 portioner serveras dagligen på 200 platser, 190 personer arbetar med tillagning i 42 olika kök. Sedan tillkommer administrativ personal och transportpersonal på de olika förvaltningarna. Den första samordningen börjar nu vid skolstarten i Fårösund och Östergarn. Samordningen resulterar dock inte i att man sparar pengar - åtminstone inte till en början utan det är matkvalitén som man försöker komma ifatt med. Det skall nämligen inte ta mer än två timmar från det att maten lagats tills den skall ätas, dessutom skall den hålla minst 60 grader hela tiden. Mätningar som kostchefen Lena Östergren gjort har visat på upp till 4-5 timmars fördröjning med packning, transporter till flera platser och utdragen servering i till exempel skolor. De 280 pensionärer som får sin mat från Samhall i Sala kommer även i höst att få sin mat därifrån. Men matsamordningsgruppen tittar nu efter lämpligt kök att i framtiden själva kunna tillverka matportioner i större omfattning för kylda leveranser.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.