Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
furillen

Länsstyrelsens jurister ville stoppa Ulveaus studiobygge

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 14.04
Det är för den södra delen av Furillen som landshövdingen gett dispens. Flygfoto: Gunnar Britse

Landshövdingen Marianne Samuelssons beslut att ge undantag från strandskyddet så att bland andra Björn Ulvaéus får bygga en studio på Furillen i Rute kommer aldrig att hålla om Naturvårdsverket överklagar till domstol. Det säger länsstyrelsens egna jurister.

- Om naturvårdsverket överklagar ska de schabbla till sig rätt rejält för att Miljödomstolen inte ska upphäva den här dispensen.

Det var strax inan nyår som kommunen i ett tjänstemannabeslut gav dispens till planerna - både från naturreservatet och från strandskyddet. Kommunen sa att byggnaderna inte skulle tillåtas skada miljön så farligt, och att de skulle ligga i en sluttning som skiljer dem från stranden.

Dispenserna överklagades av Naturvårdsverket, och i fredags avslog landshövding Marianne Samuelsson överklagandet. Trots att hennes egna tjänstemän höll med Naturvårdsverket om att byggplanerna borde stoppas.

- Vi ansåg att det inte fanns några skäl att lämna en dispens, säger länsjuristen Jerker Loré.
Varför inte?
- Nu pratar vi om ett strandskydd i ett naturreservat. Strandskyddsregleringen talar om förbud mot bebyggelse. Det finns vissa särskilda situationer där man kan få dispens, de är tydligt angivna i strandskyddsregleringens förarbeten och praxis. Men vi har inte sett att det finns den typen av skäl för att man ska kunna ge dispens i det här fallet.

Trots allt tycker länsjuristerna Jerker Loré och Anna Karlsson att byggplanerna på Furillen egentligen är bra projekt, vilket kan tolkas som att det skulle gå bra att bygga de tre husen lite längre bort från stranden.

Nu hänger allt på huruvida Naturvårdsverket väljer att inom tre veckor överklaga till Miljödomstolen i Nacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".