Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndigheter avvaktar befälhavarrapport

Publicerat fredag 27 mars 2009 kl 05.18
Bogport på gotllandsfärjan. Foto: SR Gotland

Det är ännu oklart exakt vad som hände då färjan m/s Gotland skadade bogporten. Olika myndigheter sitter nu och väntar på befälhavarens rapport som snart ska vara färdig

Statens haverikommission är intresserat av att ta del av den rapport som handlar om incidenten då det blev skador i bogporten och delar av en radar lossnade på en av Gotlandsbåtarna häromdagen.

Det var på förmiddagen som det blåste mycket kraftigt och M/s Gotland gick in i en mycket stor våg som förmodligen orsakade skadorna.

Skadorna blev så omfattande på bogporten att fartyget sattes ur trafik och fick gå till varv, men någon fara för sjösäkerheten uppges det inte ha varit. Det är inte ovanligt med skador på fartyg efter hårt väder.

Jörgen Sachau, chef på Transportstyrelsen, säger att de nu väntar på mer information för att sedan bestämma om transportstyrelsen skall utreda det inträffade. Likadant säger Magnus Hammarqvist på Statens haverikommision.

Hammarqvist säger att alla incidenter skall rapporteras till haverikommisionen men det skall normalt vara av digniteten att någon ombord skadar sig, dör eller fartygen får skador som är omfattande. Men att de kan också utreda av andra skäl.

Alla väntar nu på befälhavarrapporten som just nu håller på att skrivas. Det är befälhavaren ombord som är ytterst ansvarig och som skall berätta om förloppet och då skall alla fakta vara med som kurs, fart fartygsrörelser, vind och annan information som finns på färdskrivaren på M/S Gotland. Sedan är det de olika myndigheternas sak att ta ställning till om befälhavaren har brutit mot gott sjömansskap enligt sjölagen eller ej.

I förmiddag kan varvet lämna besked om hur lång tid reparationen tar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".