Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya skatteregler för idrottsklubbar

Publicerat fredag 27 mars 2009 kl 06.38
Brittney Vaughn, guard, spelar på artistkontrakt för Visby Ladies. Foto: Visby Ladies.

Från den 1 januari nästa år blir det drygt 30 procent dyrare att kontraktera spelare via halvårslånga artistkontrakt. På Gotland har basketlaget Visby Ladies och hockeyklubben Visby Roma haft spelare på artistkontrakt.

Regeringens förslag går ut på att idrottsmän och artister ska ha kvar viss skattereduktion, men att ersättningar ska inte längre undantas från arbetsgivaravgifter.

-Om en lettisk målare kommer till Sverige får han betala 25 procent i särskild inkomstskatt och sedan får arbetsgivaren betala sociala avgifter på 31,42 procent. Men om en lettisk ishockeyspelare kommer till Sverige har han bara behövt att betala 15 procent i artistskatt och föreningen inga arbetsgivaravgifter. Det är de reglerna som regeringen vill förändra. Det ska vara samma sociala avgifter för en målare som för en ishockeyspelare, säger Thomas Karlsson, Riksidrottsförbundets skatteexpert, till TT.

I en lagrådsremiss presenterar regeringen två olika beskattningsmodeller:

Utländska artister och idrottsmän ska kunna välja att få sin inkomst deklarerad och beskattad på samma sätt som för den som är bosatt i Sverige. Vid ett sådant val betalas inte den så kallade artistskatten på 15 procent.Det andra förslaget innebär att ersättningar till utomlands bosatta artister och idrottsmän inte längre ska undantas från arbetsgivaravgifter. Det viktigaste skälet till förändringen är att dessa i dag har rätt till sociala förmåner och pensionsgrundande inkomster i Sverige.

Lagändringarna är tänkta att träda i kraft från den 1 januari 2010.

-Det första förslaget innebär bara en EU-anpassning, att idrottare kan välja att betala skatt enligt svensk modell - och det tror jag bara kommer att ske i undantagsfall, säger Thomas Karlsson.

Det är den andra punkten som innebär merkostnader på 31,42 procent för de klubbar och föreningar som kontrakterar spelare enligt artistskattemodellen, alltså att de inte får vistas i Sverige längre än 183 dagar per år. Stora galor och evenemang kan dock klara sig undan de sociala avgifterna genom skriva kontrakt och betala ut lön direkt till ett utländskt bolag.

-Så kan man till exempel göra med friidrottare som kommer till DN-galan. Men det bygger ju på att alla idrottare har egna bolag och jag vet inte hur vanligt det är utanför Sverige, säger Thomas Karlsson.

TT: Kan även ishockey- och basketklubbar utnyttja den möjligheten?

-Då skulle jag vilja varna för vad som hände Brynäs på 1990-talet. De betalade ut lön till en bolag på Isle of Man, men regeringsrätten slog fast att Brynäs var skyldiga att betala arbetsgivaravgifter.

-Det var svårt att hävda att de som satt på samma bänk och spelade i samma lag var anställda av två olika bolag. Det är möjligt att regeringsrätten skulle göra en annan tolkning i dag, men jag vill ändå varna för detta, säger Thomas Karlsson.

(Lars Markusson/TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".