Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre kräftor till följd av värmen

Publicerat torsdag 14 augusti 2003 kl 06.59
Värmen påverkar kräftorna i de gotländska kräftodlingarna och gör att kräftorna växer sämre.
De Gotländska kräftorna har haft en lång kall vår med dålig tillväxt och har nu liksom förra sommaren för varmt i sina dammar. Den svårodlade kräftan som börjar dö redan vid 31 grader, trivs bäst i 18-24 gradigt vatten så de behöver egentligen ytterligare några tillväxtveckor för att bli stora, säger Fiskeriverkets kräftexperter. På Gotland beviljades i slutet av 80-talet ett fyrtiotal kräftprojekt igångsättning, varav många med generösa glesbygdsstöd. De flesta är idag hobbyodlingar och bara 4-5 komersiella odlare återstår, det säger kräftuppfödaren Ulf Smedberg i Ekeby. Störst på ön är Gustafssons med sina dammar i Östergarn. Kräftpremiären var tidigare den andra torsdagen i augusti, men sen 1994 är den regleringen borta och vi kan äta kräftor, åtminstone djupfrysta under hela året. Årets pris på svenska kräftor blir ungefär detsamma som förra året, 375 - 400 kronor plus moms enligt Ulf Smedberg.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.