Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonella hos gotländska grisar

Publicerat lördag 4 april 2009 kl 06.48
Foto: Felipe Morales / SvD / SCANPIX

Fyrahundra grisar vid en gård i Bro har avlivats sedan de smittats av salmonella.

Det var vid en rutinkontroll på slakteriet i Visby som smittan upptäcktes. Fortsatta prov visade att det fanns salmonella i två boxar vid den aktuella gården vid Suderbys, som nu har spärrats av.

Suderbys har Gotlands största grisbesättning med omkring 5 000 grisar, men det är bara i två boxar med totalt 400 grisar som salmonellan har konstaterats. Uppfödaren Jörgen Samuelsson säger till Radio Gotland att om de prover som ska tas på måndag är okej, kan det räcka med den avlivning som har gjorts.

Varifrån salmonellan kommit är oklart.

Salmonella är annars relativt ovanligt i Sverige. Vid stickkontroller på slaktkroppar förekommer under 0,1 procent salmonella och vid själva styckningen har man hittat noll procent salmonella. Siffrorna är de samma sedan 1995. Bakterierna kan förutom i kött finnas i skaldjur, ägg, opastöriserad mjölk, dessertost, frukt, grönsaker, kryddor, nötter, fröer, konfektyr och choklad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".