Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rute

Tveksamheter kring Ulvaeus bygge

Publicerat måndag 6 april 2009 kl 06.43
Här har Björn Ulvaeus fått bygglov att uppföra en studio med logement, trots att den hamnar i strandskyddszon, naturreservat och nyckelbiotop. Bild: Stadsarkitektkontoret.

De gotländska myndigheternas hantering av Björn Ulvaeus byggplaner på Furillen i Rute är full av tveksamheter.
En granskning som Radio Gotland gjort visar till exempel att de dispenser från miljöskyddet som Gotlands kommun godkände gavs på oklara grunder.

Ulvaeus planer på en musikstudio med logement på ön Furillen fick den 30 december dispenser av kommunen från miljöbalkens förbud att bygga hus för nära stränder, och i naturreservat.

Abba-Björns etablering har välkomnats för att den ger Gotland uppmärksamhet och kanske nya jobb, samtidigt som politikerna har lovat att lagen är lika för alla.

Men en granskning av ärendet visar att kommunen godkänt bygget på delvis grundlösa skäl.

Kommunens ena skäl till dispens är ett avtal där paret Ulvaeus lovar markägaren Johan Hellström att inte exploatera tomten med stängsel eller liknande utan låta den förbli skogsmark. Men om båda parterna vill kan de strunta i avtalet, erkänner stadsarkitekt Carin Johanson, även om hon inte ser några problem med det.

- Det är möjligt att vi har gjort en miss i själva formuleringen men vi är helt överens om planläggning och allting annat med de här fastighetsägarna. Jag ser inga som helst svårigheter eller otydligheter i det, säger Carin Johanson.

Kommunens andra och sista skäl till dispens är att det är en sluttning mellan stranden och huset. Juridisk expertis Radio Gotland varit i kontakt med sågar det som ett helt otillräckligt skäl.

Men dessutom är det ett absolut krav i Miljöbalken att ett naturreservat får något slags kompensation för varje intrång. Det säger kommunens beslut ingenting om.

Stadsarkitektkontorets chefer Carin Johanson, Lisa Östman och Anders Rahnberg är ändå mycket nöjda med planerna på hur Furillen ska bebyggas och de menar att de tagit mer miljöhänsyn än vad lagen kräver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".