Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Europa League-lottningen: Östersund mot Arsenal Varning för halka - lastbil fast i Lasarettsbacken.

Kyrka och stat byter mark

Publicerat onsdag 8 april 2009 kl 15.56

Nyligen blev det klart med ett stort markbyte mellan egendomsnämnden i Visby stift, Naturvårdsverket och Fortifikationsförvaltningen. 480 hektar av kyrkans skog lämnas till naturvårdsverket för naturskydd.

- Vi har tidigare gjort en hel del avsättningar till länsstyrelse och naturvårdsverk för bildande av naturreservat, Natura 2000 och nyckelbiotoper. Nu gör vi ytterligare en insats för miljön och naturskyddet genom ett markbyte, förklarar Allan Kolmodin, ordförande i egendomsnämnden i Visby stift.

Bakgrunden är att Naturvårdsverket önskat 480 hektar av kyrkan, bl a kring Bäste träsk, där en nationalpark är aktuell. I gengäld får Visby stift 476 hektar skogsmark, runt Visby och kring Stenkumla-Follingbo väg. Egendomsnämnden betalar 1,8 miljoner i mellanskillnad.

- Kyrkan är positiv till miljöavsättningar om vi kan få annan mark istället. Tidigare har vi fått s k intrångsersättning för avsättningar, vilket är en lägre ersättning än det skattade värdet av marken. Men nu har vi kommit till en brytpunkt då vi inte kan sätta av mer produktionsskog utan att få ersättning, säger Allan Kolmodin.

Idag arrenderas jorden ut till öns lantbrukare och skogen brukas genom avverkning och plantering enligt FSC-certifiering (Forest stewardship council) med speciella hänsyn till miljö, människor och ekonomi. Vinsten från verksamheten används bland annat för diakonalt arbete. Jorden och skogen förvaltas av stiftets egendomsnämnd. Stor vikt läggs vid naturvård vilket till exempel visar sig i omsorg om bevarandet av de kyrkliga ängena och avsättning till kyrkoreservat. Visby stift beslöt 2007 att förklara sina 42 gotländska ängen till kyrkoreservat att bevaras för all framtid. Kyrkan är Gotlands största skogs- och jordägare. Markinnehavet har anor från tidigaste kristen tid och består till stora delar ännu idag.

Bönderna reserverade fastigheter för kyrkans behov och avkastningen var en del av prästens lön. Stiftet förvaltar jord- och skogsfastigheter (prästlönefastigheter), samt värdepapper (prästlönefonder). Dessa prästlönetillgångar utgör självständiga förmögenheter som skall användas för att bidra till de ekonomiska förutsättningarna för kyrkans förkunnelse.

Endast avkastningen får användas för ändamålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".