Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Visbybad rödlistat i EU-rapport

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 12.59
Norderstrand i Visby. Flygfoto: Gunnar Britse

Vattnet vid Norderstrand norr om Visby och vid sju andra svenska badplatser klarade inte EU:s krav förra året och rödlistades, visar EU-kommissionens årliga badvattenrapport. Men att ett bad underkändes i fjol behöver inte betyda att det blir så också i år.

Under fjolåret kontrollerades 470 badplatser, 258 vid kusten och 212 i insjöar eller vattendrag. Av dem var det sex kustbad och två insjöbad som inte fick godkänt. Det är betydligt färre än i fjol, men då kontrollerades å andra sidan 847 badplatser.

Sedan dess har Sverige nästan halverat antalet EU-badplatser, från och med i år kontrolleras i princip bara de som besöks av minst 200 badgäster per dag.

Sverige ligger bättre till än genomsnittet i EU, här uppfyller 97,7 procent av kustbaden kraven, mot i snitt 96 procent i EU. Av övriga bad godkändes 99,1 procent, mot 92 procent i EU.

Enligt EU:s nya badvattenregler mäts bara två typer av tarmbakterier. Den ena är kolibakterier och den andra är intestinala enterokocker som finns i avlopp, gödsel eller liknande.

-Vad mätningarna visar är indikationer på att sådana föroreningar fanns i badvattnet, men vi vet inte om de är tillfälliga eller mer varaktiga, säger Håkan Marklund, ansvarig för badövervakningen på Naturvårdsverket.

Norderstrand i Visby är ett av de rödlistade baden. Karolina Johansson är inspektör vid miljö- och hälsoskyddskontoret där och arbetar med badvattenkontrollerna.

-Vi har sedan fjolårets badsäsong inte undersökt några föroreningskällor vid Norderstrand. Men får badet där dåligt betyg är vi enligt EU:s badvattendirektiv skyldiga att titta på det. Inget är planerat, vi får ta tag i det när vi läst rapporten, säger hon.

Att ett bad rödlistas betyder inte nödvändigtvis att det är farligt att bada där, utan det visar bara att vattnet har sämre kvalitet än vid andra badplatser.

-Om det finns lite E.colibakterier i vattnet kommer det inte att påverka dig ett dugg om du inte dricker det, och det gör du normalt inte i de mängder som behövs, säger Håkan Marklund.

Han betonar att fjolårets resultat inte ska ta som intäkt för hur det kommer att se ut i år.

-Det speglar hur det såg ut förra säsongen och i år kan det vara annorlunda, säger han.

Marklund påpekar att det finns andra organismer som badande kan drabbas av. Ett exempel är larver av en inälvsmask, cerkarier, som orsakar så kallad badklåda. Ett annat är gifter från blommande alger.

FAKTA: RÖDLISTADE BAD 2008
EU:s årliga badvattenrapport visar att åtta av 470 svenska badplatser, sex vid kusten och två vid insjöar, inte uppfyllde EU:s kvalitetskrav under badsäsongen 2008:

  • Sätrastrandsbadet N i Mälaren i Stockholm
  • Flatenbadets barndel i Stockholm
  • Farstanäsbadet i Södertälje
  • Falsterbo strandbad i Vellinge
  • Strandbaden i Höganäs
  • Norderstrand i Visby
  • Stensjö badplats i Falkenberg
  • Träslövsläge i Varberg

Källa: EU-kommissionen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".