Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergarnslandet

Ny strid om bygge inom strandskydd

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 07.04
Max Hanssons bygge i Östergarn - Flygfoto: Gunnar Britse

Ännu en strid om en inflytelserik gotlännings byggen i strandskyddsområden har blossat upp, där landshövdingen går emot sina egna tjänstemän. Den här gången handlar det om Payex grundare Max Hansson som tiofaldigat sin strandtomt på Östergarnslandet och utan lov byggt bland annat tennisbana och golfhål.

Det var förra sommaren som Max Hansson ansökte om att få bygga ut en stuga vid sin gård på Östergarnslandet. Länsstyrelsens handläggare Urban Westerlind trodde det var ett rutinärende, men när han åkte dit med två kollegor fick de en överraskning.

- Det vi såg var stor inhägnad runt huvudbyggnaden. En anlagd gräsmatta. En gotlandstun med taggtråd. Sedan upptäckte vi på flygfoton att sedan strandskyddet kom till hade ganska mycket gjorts.

Sammanlagt hade tomten sedan 1970-talet tiofaldigats från omkring 2 000 till 20 000 kvadratmeter, trots att den ligger inom strandskyddsområdet, som här sträcker sig 300 meter från vattnet.

När tjänstemännen tittade i länsstyrelsens diarium kunde de inte hitta några tillstånd för de anläggningar de hittat; bland annat en tennisbana, lusthus och golfgreen och gräsmatta.

Urban Westerlind, och minst två av hans kollegor, samt länsstyrelsens naturvårdschef som Radio Gotland talat med, tycker alla att Max Hanssons åtgärder är olovliga och att länsstyrelsen borde förelägga om återställande. Men efter en årslång handläggning och flera möten med Hansson och hans jurister gick landshövding Marianne Samuelsson i onsdags emot sina medarbetare och accepterade Hanssons argument att anläggningarna är för jordbruksändamål eller inom en hemfridszon. Hon säger att det inte spelat någon roll att fastighetsägaren Max Hansson är en av Gotlands mäktigaste företagsledare.

- Det har ingen betydelse i ett sånt här ärende, säger Marianne Samuelsson.

Du har inte vägt in näringspolitiska skäl eller att det handlar om en viktig beslutsfattare?

- Det har jag ingen anledning göra i det här ärendet.

Turerna för att godkänna Max Hanssons strandbyggen för tankarna till agerandet från länsstyrelsens ledning för att godkänna strandrestaurangen på Tott och Björn Ulvaeus studioplaner på Furillen. Men de fallen har inte gått så bra. Strandrestaurangen har förlorat i miljödomstolen och musikstudion ligger på is. I ärendet med strandrestaurangen drog länsstyrelsens ledning dessutom på sig en polisutredning för misstänkt tjänstefel eftersom de aldrig polisanmälde bygget. Men polisförhören under året har inte avskräckt Marianne Samuelsson från att nu göra likadant.

- Den risken får jag ta i så fall, säger hon.

Radio Gotland har utan framgång sökt Max Hansson för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".