Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
max hanssons strandbygge

Landshövdingen stoppade polisanmälan

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 12.00
1 av 2
Landshövding Marianne Samuelsson. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
2 av 2
Max Hanssons bygge i Östergarn - Flygfoto: Gunnar Britse

Gotlands landshövding Marianne Samuelsson stoppade medarbetare från att polisanmäla Max Hanssons kontroversiella strandbygge i Östergarn.

Samtidigt utreds landshövdingen av åklagare för misstänkt tjänstefel i ett liknande ärende.

I fallet med Payex grundare Max Hansson, som anlagt bland annat tennisbana och golfgreen i strandskyddsområde på Östergarnslandet, hindrades handläggaren Urban Westerlind från att polisanmäla, trots att han tyckte att det borde ha gjorts. Det var något han skrev i ett separat "avvikande mening"-dokument. Han tycker att man borde göra anmälningar mer rutinmässigt.

- Det är inte vi som ska avgöra om det är brott eller inte. Det finns den där parallellen med Tottärendet där mina kollegor har varit inne på polisförhör för att de inte polisanmält, säger Urban Westerlind.

I onsdags godkände landshövdingen att Max Hansson, en av Gotlands mest inflytelserika företagsledare, bland annat tiofaldigat sin privata tomt inom strandskyddszon utan tillåtelse. Beslutet gick honom emot bara vad gäller att få flytta en stuga och han tvingas justera ett stängsel.

Enligt miljöbalken ska tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen, anmäla överträdelser mot strandskyddet till polis eller åklagare om det finns misstanke om brott. Praxis är att myndigheten inte själv ska ta ställning till huruvida ett brott verkligen har begåtts, utan anmäla så snart något gjorts olovligt i en strandskyddszon som kan vara felaktigt. Genom att skriva det här i en slags brasklapp i sin avvikande mening i beslutet förra onsdagen försöker strandskyddshandläggaren Urban Westerlind värja sig själv från eventuella anklagelser om tjänstefel.

Men landshövding Marianne Samuelsson anser sig ha rätt att hindra handläggaren från att polisanmäla.

- Det är precis som jag säger, det är en jordbruksfastighet och jag gjort annan bedömning (än tjänstemännen).

Det pågår en polisutredning för att ni inte polisanmälde tidigare och nu gör ni samma sak. Vad är risken att du drar på dig ännu en tjänstefelsutredning här?

- Den risken får jag ta i så fall, säger Marianne Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".