Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
fole

Brunnar fria från bekämpningsmedel

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 13.35
Här renades giftsprutorna. Foto: Gotlands kommun

En av de tre brunnar i Fole som testats efter tömningen av bekämpningsmedel i ett grusupplag hade låga halter av substansen BAM, medan två tycks ha varit helt fria från giftiga ämnen. Men substansen kommer inte från bekämpningsmedlen utan någon annanstans.

För en vecka sedan tog miljö- och hälsoskyddskontoret tre vattenprover i dricksvattenbrunnar hos enskilda hushåll i Fole. Brunnarna ligger ca 500-600 m från den plats i Fole där bekämpningsmedelsrester har hanterats på felaktigt sätt.

Claudia Castillo tf chef för Gotlands kommuns miljö- och hälsoskyddskontor säger i ett pressmeddelande att vattenproverna analyserades med avseende på bekämpningsmedelssubstanser och att hon i dag fått ett muntligt besked om resultaten från laboratoriet.

Ett av brunnsproven innehöll låg halt, 0,02 mikrogram/l, av substansen BAM (2,6-diklorbensamid). Enligt Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2003:17), som tillämpas för enskilda vattentäkter, är riktvärdet för otjänligt vatten 0,1 mikrogram/l för varje enskilt bekämpningsmedel som påvisas i ett prov. Vattnet i den enskilda brunnen är alltså tjänligt.

- BAM hittades inte i det analysprov som tog på platsen där bekämpningsmedel har hanterats felaktigt. Föroreningen i dricksvattenbrunnen härrör inte ifrån den hanteringen, säger Claudia Castillo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".