Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landshövding åt lunch hos företagare

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 08.56

Landshövding Marianne Samuelsson kan ha brutit mot länsstyrelsens policy mot mutor när hon lät sig bjudas på lunch hos företagaren Max Hansson. Länsstyrelsens egna regler säger att det inte är tillåtet för anställda att bli bjudna på mat i samband med myndighetsutövning.

Förra veckan berättade Radio Gotland att Payex ägare Max Hansson olovligt tiofaldigat tomten på sin gård Djupvike i Östergarnslandet, och att landshövdingen gått emot sina experter och godkänt byggena.

Den 10 juni, strax efter att ordinarie handläggares möte med Hansson hade ställts in, gjorde landshövdingen och hennes länsråd Anders Granat ett företagsbesök på Max Hanssons företag Payex i Visby. Men därefter skjutsade koncernchefen Krister Fingal dem ut till gården på andra sidan ön, bekräftar Anders Granat.

- Vi gick runt och tittade på områdena där, och fick beskrivet för oss hur Max Hansson såg på det hela, säger Anders Granat.

I besöket ingick även en lunch, något som Anders Granat också bekräftar att de fick.

I länsstyrelsens policy mot mutor från 2006 lyder första punkten så här:

"Lunch eller middag i samband med myndighetsutövning, som t ex inspektion, tillsyn eller liknande är inte tillåtet."

Men den här lunchen var ingen muta, menar Anders Granat. Trots att han själv deltog i brevväxling, interna möten och förhandlingar i det pågående strandskyddsärendet, och nu ville titta på platsen, var besöket enligt honom inte del av ärendet.

- Vi var ju inte ute i myndighetsutövning utan vi ville skaffa oss en uppfattning om frågorna, vi var inte där i förberedelse för kommande beslut, säger Anders Granat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".