Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fakta om ljudinspelningen

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 12.45

Hur gick den bandupptagning till som ledde till landshövdingens avgång och vad sades i övrigt på mötet? Här får du veta.

MÖTET och BANDUPPTAGNINGEN

Det inspelade mötet handlar om företagaren Max Hanssons privata strandbyggen (ärende nr 521-4598-08 hos länsstyrelsen på Gotland).

Vid mötet närvarar fem anställda vid myndigheten, inklusive landshövding Marianne Samuelsson. Det sker på länsstyrelsens kontor i Visby i mars 2009. Mötet spelades in av en av de närvarande utan att de andra visste om det. Radio Gotland har lyssnat på den över en timme långa bandupptagningen och av källskyddsskäl valt att bara publicera en del av den.

När vi kommer in har diskussionen handlat om huruvida ändringar i strandskyddslagstiftningen ger större möjligheter att ta hänsyn till regional utveckling. En handläggare har invänt att Max Hanssons privata byggen och markarbeten i vilket fall inte kan räknas som något angeläget för regionens utveckling.

        

DEL AV BANDUPPTAGNING - UTSKRIFT:

MS: Jo, det tycker jag på sätt och vis med tanke på att Max Hansson är en av våra största företagsägare, eller den största företagsägaren vi har på ön. Och jag tror inte att Länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand. Så man tar ju dom hänsynen.

En handläggare: Men ska man behandla folk så olika?

MS: Ja, det gör man i lagstiftningen idag. Man måste ta hänsyn till (ohörbart) behövs, tycker jag i alla fall. Gotland alltså vi får ju inte tappa näringsmöjligheter. Vi får inte tappa det som är väldigt angeläget för att Gotland ska ha arbetstillfällen. Vi kan inte bara ha människor som vandrar på stranden. Det kan man ju inte överleva på.

        

DÄREFTER handlar diskussionen bl a om huruvida Max Hansson ska polisanmälas, att länsstyrelsen redan själv utreds för tjänstefel för att inte ha polisanmält en byggare i ett snarlikt ärende osv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".