Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många reaktioner om landshövdingen

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 14.46
1 av 2
Mats Odell.
2 av 2
Riksdagsledamoten Rolf K Nilsson (M)

Uppdaterad 17.00
Efter SR Gotlands avslöjande av landshövdingen Marianne Samuelssons uttalande att statliga myndigheter ska agera extra generöst mot personer som är viktiga för det lokala näringslivet, har många reagerat.
- Det får aldrig bli en accepterad metod att locka kvar människor på Gotland genom att ge dem dispenser eller undantag från gällande lagstiftning, säger riksdagsledamoten Rolf K Nilsson (M).

MAGNUS JOHANSSON, MILJÖPARTIETS PARTISTYRELSE:

– Att hon agerar på det här sättet stärker inte direkt hennes trovärdighet. Det är ett bekymmer för henne som jag ser det.

              

ROLF K NILSSON (M), RIKSDAGSLEDAMOT GOTLAND:

- Jag är övertygad om att landshövdingen vill väl för Gotland och anser sig göra rätt för Gotlands bästa. Men på sikt är den nu av landshövdingen fastställda doktrinen till stor skada för Gotland och förtroendet för myndigheterna. Landshövdingen ger uttryck för "makt ger rätt" om det gynnar högre syften. Det vill säga att vi på Gotland får hit och får behålla företag som erbjuder de så eftertraktade arbetstillfällena. Men det är helt fel väg att gå.
- Det är inte, och få aldrig bli, en accepterad metod att locka kvar människor på Gotland genom att ge dem dispenser eller undantag från gällande lagstiftning. Lagen måste gälla alla.
- Det är inte med ett återinförande av privilegiesamhället som vi ska få företag att komma till och stanna kvar. Företagsklimatet måste bli sådant att detta är avgörande för etableringen och för möjlighet till utveckling och expansion. Här handlar det om skatter, mindre byråkrati, infrastruktur och ett fungerande civilsamhälle. Det är detta vi ska konkurrera med, inte privilegier.

  

DANIEL BERGVALL (MP), ERSÄTTARE GOTLANDS BYGGNADSNÄMND:

- Det är helt obegripligt faktiskt, för det är väldigt tydligt när man håller på med myndighetsutövning att man har likhet inför lagen och får inte ta hänsyn till den som söker dispens eller söker bygglov.
- Det kan ju vara så att det finns en kultur, kanske på andra håll i Sverige också, där det förväntas att man ska underlätta för viktiga människor att känna sig bekväma. Det är jätteolyckligt om det är på det sättet man jobbar inom länsstyrelsen.
- Det är viktigt att man följer den lagstiftning som finns.

       

           

BIRGIT SIEVERS (MP), LEDAMOT JÖNKÖPINGS KOMMUNSTYRELSE:

Birgit Sievers säger till SR Jönköping att hon är förvånad över att Marianne Samuelsson gått emot strandskyddet, som är en av Miljöpartiets grundfrågor.
–Det skadar inte bara Miljöpartiet utan förtroendet för politiker i allmänhet, säger Birgit Sivers.

          

          

MATS ODELL (KD), KOMMUNMINISTER:
 
Kommunminister Mats Odell som är den i regeringen som ansvarar för länsstyrelserna låter hälsa via sin pressekreterare till SR Ekot att han inte kan eller får kommentera myndighetsbeslut men att han betonar att alla är lika inför lagen.

             

                  

LEIF JOHANSSON, MILJÖÅKLAGARE:

– Det åligger länsstyrelsen i samtliga sådana här fall där man har byggt på platser där man har strandskyddsdispens att anmäla dessa till polis och åklagare. Det har man inte gjort i de här två fallen, säger miljöåklagare Leif Johansson till SR Ekot.

           

               

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".