Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eter 6 augusti: källan berättar om bandet

Publicerat torsdag 6 augusti 2009 kl 16.33
Max Hanssons strandbygge i Östergarn. Flygfoto: Gunnar Britse

Källan kommenterar ljudbandet
För första gången publiceras kommentarer från den anställde på länsstyrelsen som i hemlighet spelade in landshövding Marianne Samuelssons åsikter om särbehandling av makthavare. Under veckan som gått sedan avslöjandet här i Radio Gotland har många bedömare uttalat sig till stöd för källan, men flera personer har också kritiserat personen i fråga. Senast i går hade vi här i Eter en diskussion där kanalchef Helena Bremberg gick i svaromål mot de som tycker att den anställda agerat fegt och destruktivt. För första gången förklarar källan själv varför han eller hon spelade in sin chef.
Först ställde vi frågor om varför personen spelade in sin chef, landshövding Marianne Samuelsson, på det där mötet i mars, och om det var en riggad fälla som landshövdingen själv påstått:

- Inspelningen var ett stundens infall. Jag tänkte att det var det enda sättet att fånga landshövdingens avsikter. Någon fälla var det absolut inte tal om. Det var ett helt vanligt möte och ganska snart glömde jag själv bort att det spelades in. Det förekom inga ledande frågor. De uttalanden som har offentliggjorts gjordes under en diskussion som landshövdingen själv tog initiativ till. De tjänstemän som var med på mötet uppfattade uttalandena som hennes verkliga åsikter, som ett försök att påverka ärendet. Radio Gotland har fått lyssna på hela mötet, svarar källan skriftligt.

Vi ställde också frågor om det etiskt svåra med att spela in någon i smyg, klippa ut en liten del och låta det spelas upp i radio och tv för hela svenska folket:

- Det har absolut varit ett etiskt problem, både att spela in och att lämna ut till media. Det var också ett personligt risktagande. Men det var egentligen inte ett svårt val eftersom jag anser att det var så mycket viktigare att allmänheten fick veta hur landshövdingen resonerade, skriver källan.

Källans sista svar var på våra frågor om varför personen inte vill träda fram och ta ansvar för sin del i affären:

- Jag valde att vara anonym av rent egoistiska skäl. Det är många som har sagt att jag gjorde helt rätt och att fler borde göra likadant. Många verkar också förstå att det finns en meddelarfrihet vid offentliga myndigheter som skiljer sig mycket mot hur det är vid privata företag. Men jag tror ändå inte att det skulle gynna min karriär om mitt namn var allmänt känt, snarare tvärtom, skriver källan.

Vi hade också frågor om arbetsklimatet på länsstyrelsen och om reaktioner från kollegor, men de lämnades utan svar. Källan har inte heller sagt om han eller hon har för avsikt att någon gång i framtiden träda fram. Radio Gotland dplanerar för att offentliggöra ett längre skriftligt utdrag från den hemliga inspelningen från i mars, för att visa att de uttalanden av Marianne Samuelsson som sänts inte var tagna ur sitt sammanhang.

Reporter:
andreas.hedfors@sr.se

Naturvårdsverket gjorde en miss
I dag kan Radio Gotland påvisa att både Naturvårdsverket och miljöåklagaren utgått från bristande beslutsunderlag när de i veckan fattat viktiga beslut om strandskyddet vid Max Hanssons sommarhus i Östergarn.
Naturvårdsverket och åklagaren trodde att det bara var 100 m strandskydd på platsen och att merparten av byggena därför inte berörs av strandskyddet. Men en karta som Radio Gotland tagit del av klarlägger att strandskyddszonen vid den här stranden i stället är 200 meter och att byggena uppförts inom denna zon.
Naturvårdsverkets handläggare Per Nilsson kände inte til att det var 200 meters strandskydd på platsen och miljöåklagaren Leif Johansson förklarar att han inte heller hade rätt information.
Naturvårdsverkets handläggare Per Nilsson ska be länsstyrelsen på Gotland att ta upp frågan igen, vilket teoretiskt sett kan leda till att tjäntemännen där tvingar Max Hansson att återställa marken. 

Reporter:
andreas.hedfors@sr.se

Så utser regeringen den nya landshövdingen
Nu går arbetet igång med att hitta en ny landshövding och pressekreteraren Mia Widell hos kommunministern Mats Odell (KD) berättar hur arbetet går till. Det är ett utåtriktat arbete och därför är det viktigt att personen har erfarenhet och samhällsengagemang. Det är också viktigt att det är en person som har en bred bakgrund med goda ledaregenskaper. Förhoppningen är att regeringen ska utse den nye landshövdingen så fort som möjligt och fram till dess är länsrådet Anders Granat ställföreträdande landshövding.

Reporter:
eleonor.svensson@sr.se

Behöver Gotland en landshövding?
Ska vi ha en ny landshövding eller inte Ja, åsikterna om landshövdingens framtida roll går isär. Frågan om vi faktiskt behöver en ny landshövding eller inte diskuteras just nu för fullt på bland annat ledarsidor och debattforum. Eter har träffat två personer med vitt skiljda åsikter. Lilian Virgin är före detta socialdemokratisk riksdagsledamot och är numera med i kommunstryrelsen tycker att det är viktigt att Gotland får en ny landshövding.
Mats Linder, politisk chefredaktör på Gotland Allehanda anser att landshövdingeämbetet är en gammal institution som inte passar Gotland.

Reporter:
nina.mittjas@sr.se

Terrängkörningslagen - en bortglömd lag?
Det är terrängkörningslagen som kom 1974, som säger att det är förbjudet att köra bil och andra motorfordon på stränder, strandängar och i skogen. Men respekten för naturen har helt enkelt minskat och många säger att de aldrig hört talas om lagen, säger länsstyrelsens tillsynsman Malte Kronholm till Eter. Hos polisen utreds idag en handfull ärenden där personer kört motorfordon eller ställt husbilen inom naturreservat.

Reporter:
gunnel.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".