Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ja till friskola i Fårösund

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 14.49

De borgerliga skolpolitikerna i barn- och utbildningsnämnden beslutade efter omröstning (7-6) på onsdagen att säga ja till planerna på att starta en ny fristående grundskola i Fårösund. Däremot säger nämnden nej till planerna på en fristående skola i Eksta.

Slutligt beslut om skolorna tas av Skolinspektionen.

Kommunens skoldirektör Peter Molin samt för- och grundskolechefen Bisse Carlsson har påtalat att den kommunala grundskolan i både Fårösund och Slite hotas om den fristående skolan Sundskolan att få starta i Fårösund.

Bakom Sundskolan i Fårösund står Gotlands IdrottsCenter AB. De vill att skolan ska starta höstterminen 2010 och ha såväl förskola som grundskola.

När det gäller Närskolan AB som vill starta fristående skola i Eksta gav nämnden däremot enhälligt avslag på ansökan. Motiveringen är att kommunen nyligen ändrat i skolorganisationen och att den nya skolan skulle innebära en nyetablering.

I ett pressmeddelande säger nämndens ordförande Lena Celion (M):
- Skolinspektionen beslutar om skolorna ska få tillstånd att starta, och BUN har att anpassa skolverksamheten efter detta.
- Den borgerliga gruppen har tidigare betonat att skollagen säger att föräldrars val skall tillgodoses så långt som det är möjligt. Gotlands kommun vill främja hög kvalitet och mångfald i kommunens verksamheter, t ex genom etablering av fristående skolor och konkurrens på skolområdet på lika villkor.
- Barn- och utbildningsnämnden vill bidra till detta genom att låta utförare med olika inriktningar driva fristående skolor och genom att uppmuntra initiativ från de egna skolorna. Vi vill också se en ökad samverkan på utbildningsområdet mellan kommunala förskolor och skolor, friskolor samt med andra utbildningsanordnare och organisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".