Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Högskolan

Kritisk till gasledningen i Östersjön

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 14.09
Nord Stream Pipe Line Information Tour. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Högskolan på Gotland sällar sig till de gotländska myndigheter som är kritiska till företaget Nord Streams planerade gasledning i Östersjön. Det kommer fram i högskolans remissvar till Näringsdepartementet.

I mångt och mycket liknar Högskolans svar det som framförts i tidigare yttranden till regeringen, nämligen att gas är en otidsenlig energikälla och att investeringar istället borde göras på ekologiskt hållbara lösningar. Gasledningen hindrar alltså slopandet av fossila bränslen.

Högskolan skriver också att effekten av att lägga ner gasledningen kan få konsekvenser för den syrefattiga havsmiljön.

Själva dragningen av gasledningen är också något som Högskolan tar upp. Rörledningen, som ska gå från Ryssland till Tyskland, planeras att dras i närheten av Natura 2000-områdena Hoburgs bank och Norra Midsjöbanken, som är viktiga övervintringsområden för alfåglar.

Här har Nord Stream visserligen presenterat alternativa dragningar, men dessa är inte bättre, enligt Högskolan.

Högskolans oro gäller nämligen att gasledning inte läggs så att fartygstrafiken hamnar för nära kusten, detta för undvika oljeutsläpp i känsliga naturområden. Högskolan vill att den nuvarande rutten läggs längre ifrån Hourgs bank och därför är det viktigt att gasledningen inte hindrar detta.

När gasledningen dras kommer också havsbottnen att röras om och då är det, påpekar Högskolan, viktigt att inte göra det under fiskens lekperiod. Grävningsarbetena kommer också innebära att både miljögifter, tungmetaller och fosfat frigörs. Och det är något som måste minskas så mycket det går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".