Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya vägplanen

Bro till Fårö välkomnas

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 11.42
1 av 3
Vy över tänkt bro till Fårö, enligt Vägverket 1996
2 av 3
3 av 3

Allt fler remissinstanser kommer med synpunkter på förslaget till en ny regional vägplan för Gotland. Naturskyddsföreningen vill ha spårtrafik, medan Åkericentralen hotar med konkurser.

Det var i december som regeringen gav landets län i uppdrag att komma med förslag på nya regionala vägplaner för perioden 2010 till 2021. Senast 2 november i år ska länens förslag vara inlämnade till regeringen. Just nu är ett första förslag ute på remissrunda och allt fler yttranden kommer in.

Gotlands Åkericentral välkomnar en bro till Fårö, men hävdar att förslaget också hotar transportörernas framtid. Åkericentralens VD Göran Nygren säger att om vägplanen genomförs så "att transportörerna tappar sjöfraktstillägget och kompenseras genom en halvering av längdmetertaxan utan att åtgärder vidtas i form av tillskott från transportförmedlaren eller genom kraftiga prishöjningar kommer transportören att gå i konkurs inom några månader"

Högskolan på Gotland tycker att förslagen i stort är bra, men vill understryka att det är viktigt med gratis parkeringsplatser i närheten av Högskolan. Högskolan vill också få bort den tunga godstrafik som passerar högskoleområdet. Eventuellt skulle det vara bilförbud på gatorna helt och hållet, resonerar högskolan i sitt yttrande.

Naturskyddsföreningen tycker det är oroande att målsättningen om snabba och säkra länsvägar bedöms svår att uppnå. Målsättningen om bra vägar är central för en förbättrad kollektivtrafik och levande landsbygd, tycker Naturskyddsföreningen som också vill ha fler visioner för hur framtida kollektivtrafik ska se ut och väcker förslaget om spårtrafik.

Naturskyddsföreningen vill också prioritera enskilda vägar som leder till kust, stränder och andra naturområden för att säkra tillgängligheten till naturen för alla.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO på Gotland skriver genom sin distriktsordförande Per-Erik Andh att förslaget på ny vägplan är bra och att det hastighetsöversynen kan innebära bättre miljö och i förlängningen bättre hälsa, vilket är mycket positivt, tycker PRO.

Sveriges Pensionärsförbund, SPF, tycker att det är bra att vägar som inte är trafiksäkra får sänkt hastighet, men är oroade över att det kan bli för många olika hastigheter längs vägarna, med större bränsleförbrukning och utsläpp som följd. SPF efterlyser också utökad kollektivtrafik till de tätorter där det finns distriktsläkare och apotek.

Cykelfrämjandet skriver att de är mycket glada över skrivningarna över en satsning på cyklandet och vill göra både cykelbanor och cykelfiler längs vägarna mer säkra. Dessutom vill de ha fler säkra och väderskyddade cykelparkeringar för att fler gotlänningar ska kunna cykla året runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".