Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Plattfiskar kan bli skyddade

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 04.58
1 av 2
Forskningslaboratoriet i Ahr studerar piggvar och flundra. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
2 av 2
Anders Nissling mäter flundra ed en liten mätsticka. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Gotländsk forskning om plattfisk kan bidra till att även plattfiskarna får fiskekvoter. Hittills har forskningen bland annat visat att flundran är mer anpassningsbar än piggvaren som till exempel måste lägga sina ägg i grunda och sandiga vikar, vilket gör piggvaren mer känslig för miljöförstöring och övergödning.

Det är studier vid forskningslaboratoriet i Ar i Fleringe, där man undersöker flundrans och piggvarens överlevnad, som ska hjälpa till att bygga upp en kunskapsbank.

Vid forskningsstationen i Ar har man under sex år undersökt hur flundra och piggvar klarar att överleva och växa under olika förhållanden. Forskningen har framförallt inriktats på ägg, larver och yngel eftersom det är då som fisken lever farligast. Undersökningarna har tex handlat om äggstorlek och honornas storlek i förhållande till äggets överlevnad.

Och det märks stora skillnader mellan flundra och piggvar. Flundran är mer anpassningsbar, medan piggvaren verkar känsligare och måste lägga sina ägg i grunda och sandiga vikar. Det berättar Jesper Martinsson, doktorand i marinekologi vid Högskolan på Gotland.

Temperaturen spelar också stor roll. En kall sommar där vattnet är under 15 grader verkar göra att färre ägg överlever. Men det som verkar har störst betydelse är tillgången på mat och även här har piggvaren det tuffare än flundran som äter alla möjliga bottendjur. Piggvarsynglen är nämligen beroende av att det finns pungräkor.

Än så länge har forskningen mest bedrivits i bassänger och akvarier, men nästa höst ska de ut i fält och märka och studera plattfisk i Bungeviken. Sedan ska de jämföra fältförsöken med de som gjorts i laboratorium.

Plattfisk-projektet vid forskningsstationen Ar bekostas av EU-medel, Världsnaturfonden och Carl Triggers stiftelse för vetenskaplig forskning. Även högskolan bidrar genom en doktorandtjänst under fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".