Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vården på Gotland behöver mer pengar

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 06.12
Vårdcentralen Korpen i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Den gotländska vården på vårdcentralerna är kraftigt underdimensionerad, med minst tretton miljoner kronor. Det gör att det är omöjligt att kunna ha samma vård som i övriga landet.

Det framkommer i den senaste delårsrapporten, som också konstaterar att om budgeten ska hållas kan tre vårdcentraler behöva läggas ner.

Än så länge har Gotland många små vårdcentraler, men frågan är hur länge de blir kvar. Det har länge varit svårt att rekrytera läkare och när patienterna börjat byta vårdcentral så försvinner också möjligheten att betala personalens löner.

Samordningen blir också sämre och nu när de privata vårdcentralerna skapat en egen kvälls- och nattjour blir det dyrare för kommunen. Redan nu fattas tolv miljoner kronor.

Men egentligen har primärvården på Gotland, enligt rapporten, för lite i plånboken. I förhållande till vår befolkning borde Gotland har tretton miljoner mer, alltså ungefär samma siffra som vårdcentralerna nu går back.

Dessutom har vårdcentralerna på ön inte fått någon kompensation när vårdvalet infördes.

Men om sifforna ska rättas till krävs det rejäla besparingar. Och några av förslagen är en nedläggning i Roma och eventuellt också Klinte vårdcentral och dessutom en sammanslagning av Visby Söder och Visby Norr. Men vilka som blir kvar styrs av vårdvalet.

Att ta ut en avgift till distriktssköterskan finns också med som förslag, något som Per-Olof Jacobsson tidigare varit motståndare till.

Dessutom föreslås att primärvårdschefen och chefssekreteraren tas bort och att Gotland i framtiden bara följer andra landstings vårdprogram.

Färre labprover, inkontinenshjälpmedel, sjukvårdsmaterial, hyrbilar och timvikarier står också på spar-listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".