Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotländska pannkakor från Holland

Publicerat onsdag 7 oktober 2009 kl 16.18

De flesta pannkakor som serveras i skolor och på vårdhem kommer ifrån Holland och från Halland. Där lagas de, förpackas och skickas till Gotland.

Att grädda pannkakorna på Gotland skulle ta för lång tid, säger Marguerite Selin som ansvarar för upphandlingen av livsmedel i kommunens nya serviceförvaltning.

Kommunen har fått kritik för att man inte köper in och serverar mer mat gjord på gotländska råvaror i skolor och på vårdhem. Allt kött, all fisk och kyckling köps till exempel in utifrån.

Men en liten del av råvarorna kommer från ön, till exempel bröd, mjölk, ägg, potatis och morötter. Dessutom en del charkprodukter som blodpudding, berättar Marguerite Selin.

I nästa upphandling av mat som ska göras nästa år vill Selin gärna se mer lokalproducerad mat.

- Det har inte varit kvalitén som har styrt utan priset, säger hon i Radio Gotlands aktualitetsprogram .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".