Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fleringe

Ar och Bäste träsk ska locka fler

Publicerat tisdag 17 november 2009 kl 11.44
Blå lagunen ett algfritt badalternativ

Natur- och kulturturismen i Ar och Bästeträskområdet i Fleringe skall utvecklas. Det vill i alla fall kommunstyrelsen, som satsar 1,4 miljoner på ett projekt som går ut på göra naturen mer tillgänglig och skydda natur- och kulturvärden.

Det övergivna kalkbrottet i Ar, den så kallade Blå lagunen, är ett av dragplåstren för att utveckla området runt Bäste träsk.

Området väntas bli mer besökt på grund av algblomningen i Östersjön och den Blå lagunen är då ett alternativ till havsbad.

Kommunen stöttar nu alltså det projekt som länsstyrelsen står för ifråga om att båda utveckla och skydda naturen i Bästeträsk-området.

Kommunens utvecklingsdirektör Per Lindskog förklarar att kommunen vill underlätta för företagande i området. Projektet handlar då också om att hitta metoder för samarbete mellan offentliga och privata aktörer när det gäller skötsel, underhåll och service.

Per Lindskog uppger att det kommer att göras investeringar i viss infrastruktur som ökad sophantering, informationsskyltar och skyltning till lagunen. Toaletter vid rastplatsen Bäste träsk, vägar och gångar finns också med i satsningen.

I ett dokument om "genomförandefasen" skriver Lindskog att det skall tas fram ett övergripande underlag för vad som går att göra och inte i området - möjligheter/restriktioner/förutsättningar för infrastruktur. Det gäller till exempel en VA-utredning som beskriver var man kan och får bygga ut vatten och avlopp i området.

En geologisk undersökning skall också göras i området, liksom kompetensutveckling för företagare som kan behöva veta mer om de lagar och förordningar som myndigheter har att rätta sig efter.

I slutet av januari 2010 skall en första lägesrapport om hur projektet fortskrider lämnas från länsstyrelsen till kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".