Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kammarmusikveckan ska granskas

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 16.38

Kommunens revisorer ska nu granska de ekonomiska turerna kring den omdiskuterade Kammarmusikveckan. Det bestämde kultur- och fritidsnämndens idag.

Socialdemokraten Anne Ståhl Mousa är inte glad över hur ärendet skötts av nämndens moderata ordförande Inger Harlevi, och hon tror att alla inblandade kommer att få kritik.

Kultur- och fritidsnämndens beslutade att Kommunrevisionen engageras i att snarast och skyndsamt granska och fastställa festivalens ekonomiska resultat 2009. Nämnden kommer att rikta en fordran mot Gotland Chamber Music Festival - en fordran som skall regleras över två-tre år från 2010. Kommunen kommer alltså att försöka få tillbaka delar av de pengar som den arrangerande kulturföreningen Roxy fått i förlusttäckning av Gotlands kommun.

Förvaltningschefen Lars Danielson anser att det är moraliskt riktigt att kommunen tar ansvaret för det löfte som nämndens ordförande, Inger Harlevi, gett Roxy om 100 000 kronor i statsbidrag.

Arrangörsföreningen hade räknat med ett bidrag från Statens kulturråd och Harlevi hade fått Roxy att tro att det var "säkra pengar". När statsbidraget uteblev haltade budgeten redan innan kammarmusikveckan dragit igång.

Om Harlevis pengalöfte säger Danielson: "Inte bra, illa skött", men han tillägger att det är naturligt att man i efterhand tar ansvar gentemot "kunden" - i det här fallet Roxy som skall gå skadeslös ur det ekonomiska dramat.

Det tjänsteutlåtande som låg till grund för beslutet att låta Kommunrevisionen gå in och syna hanteringen kring kammarmusikveckan var skrivet av Lars Danielson.

Han skriver att "sammantaget uppvisar festivalen 2009 stora brister i ledning samt ekonomisk styrning och kontroll. Ett stort ansvar ligger på Kultudralen AB som påtagit sig rollen som ansvarig och därmed kan betraktas som "ägare" av evenemanget.

Vidare ligger ett stort ansvar på Staffan Scheja i rollen som konstnärlig ledare och den som engagerat artisterna inklusive ansvarat för överenskommelser om ersättningar. Formellt har även Kulturföreningen Roxy ett visst ansvar utifrån rollen som producent och "arrangör", men utifrån festivalens bristande ledningsorganisation har förutsättningarna för Kulturföreningen Roxy att ta ett aktivt delansvar i det ekonomiska varit mycket begränsade och i vissa fall obefintliga.

Lars Danielson slår i sitt utlåtande fast att inga avtal/kontrakt har tecknats kring artisternas fria resor och logi. Istället för traditionella gager har ju artisterna ersatts med logi och uppehälle inklusive för familjemedlemmar. Det har saknats en fastställd budget för festivalen 2009, där parterna gemensamt lagt en ekonomisk grund.

Sena och snabba beslut av den konstnärlige ledaren Scheja har präglat genomförandet av festivalen, står det i Danielsons utlåtande kring kammarmusikveckan. Vissa större beställningar gjordes bara några dagar innan festivalen startade och ytterligare tillkom under pågående festival.

Som vi berättat tidigare gick kammarmusikveckan med drygt 200 000 kronor i förlust 2009. Kulturföreningen Roxy stod inför en konkurs i höstas och vände sig då till kommunen för att få ersättning för sin förlust. Kommunen har alltså hållit Roxy ekonomiskt skadeslösa och beviljat de pengar kulturföreningen behövde.

Kulturnämndens ledamöter fick under sitt möte följande exempel på budgetavvikelser.

Resor/artister var budgeterat till 40 000 kronor. Utfallet blev cirka 60 000 kronor.
Hotell/artister väntades kosta 170 000 kronor. Utfallet blev cirka 230 000 kronor.
Förtäring skulle kosta 40 000 kronor, men kostade 138 000 kronor.
Det som skulle vara utgifter på 250 000 kronor blev istället kostnader på 428 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".