Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
garda

Inget skadestånd för skolbrand

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 13.20
Garda skola brinner. Foto: Polisen Gotland

Länsförsäkringar på Gotland kommer inte att kräva de tre pojkar som låg bakom att Garda skola brann ner skadestånd.

Skadechefen vid Länsförsäkringar på Gotland, Mats Olofssons säger i ett pressmeddelande att eftersom de tre pojkarna inte blev dömda för att uppsåtligen ha satt eld på skolan utan att av oaktsamhet, innebär det i skadeståndsfrågan att pojkarnas ansvarsförsäkring i hemförsäkringen täcker eventuella skadeståndanspråk. Däremot kan Gotlands kommun fortfarande kräva skadestånd.

"I syfte att inte ”bolla” runt kostnader mellan olika försäkringar finns inom försäkringsbranschen en överenskommelse att endast utkräva ersättning från privatpersoners ansvarsförsäkring, om skadan uppkommit på grund av uppsåt eller grov vårdslöshet. För Länsförsäkringar Gotlands del innebär detta att vi inte kommer att kräva de tre gärningsmännen på skadestånd. "

"Med denna utgång i brott- och skadeståndsfrågorna, kan man tycka att pojkarna utöver påföljderna för allmänfarlig vårdslöshet, kommer ”lindrigt” undan. Länsförsäkringar Gotlands inställning är att det i vårt väl fungerande rättssamhälle är helt rimligt att man inte skall kunna drabbas av hårdare skadeståndrättsliga krav än vad som motsvarar det brott man blivit dömd för. För de skadelidande, i detta fall Gotlands kommun, är det också positivt att det finns möjlighet att från ansvarsförsäkring få ersättning för de kostnader som orsakats av gärningsmännen genom oaktsamhet."

"Vi hoppas och tror dock att det inträffade trots allt skall medvetandegöra de otroligt onödiga kostnader och lidande som vi alla i samhället drabbas av vid händelser av detta slag. Tillsammans med kommunen, räddningstjänsten och polisen arbetar vi därför vidare med skadeförebyggande åtgärder för att skapa en ännu tryggare skolmiljö för personal och elever."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".