Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotland kan få färjeansvar

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 16.07
1 av 2
2 av 2
Regiondirektör Bo Dahllöf, statssekreterare Leif Zetterberg från näringsdepartementet och kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) vid presskonferensen efter mötet om gotlandstrafiken. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Gotlands kommun och Näringsdepartementet bildar en gemensam arbetsgrupp som ska arbeta efter en målsättning att regionen ska ta över ansvaret för trafikavtalet för färjetrafiken.I ett pressmeddelande sägs att Näringsdepartementet och Gotlands kommun i dag samlats kring en målsättning för den framtida trafiken till och från Gotland. Den övergripande standard som erbjuds i dag ska fortsätta och siktet ska vara inställt på utveckling, säger infrastrukturminister Åsa Torstenssons (C) statssekreterare Leif Zetterberg i pressmeddelandet.

När bland andra Gotlands kommun, styrelsen för Gotlands Trafikråd, Länsstyrelsen i Gotlands län, Rikstrafiken, Tillväxtanalys och ett antal andra myndigheter träffades i Visby på fredagen diskuterades särskilt det så kallade Gotlandstillägget, förutsättningarna för Gotlandstrafiken och frågan om regionalt ansvar för trafikavtal.

Bland annat kom de fram till att "frågan om ett regionalt ansvar för Gotlandstrafiken är mycket intressant". Nu bildar Gotlands kommun och Näringsdepartementet en gemensam arbetsgrupp som ska arbeta efter målsättningen att regionen ska ta över ansvaret för trafikavtalet för färjetrafiken. Förslag till avtal för en hållbar finansieringslösning ska arbetas fram.

"Gotlandstrafiken, som ingår i det nationella trafiksystemet, är en viktig del i förutsättningarna för regionens konkurrenskraft, utveckling och tillväxt. Den framtida Gotlandstrafiken måste säkerställa stabila villkor och vara långsiktigt hållbar. Ett trafiksystem som är hållbart i alla avseenden – även vad gäller kostnader och miljö. Det ställer krav på såväl kontinuitet som nytänkande. Det framgår med stor tydlighet att Gotland prioriterar en trafik på två hamnar och att dessa även fortsatt ska vara Nynäshamn och Oskarshamn. Utgångspunkten för den framtida trafiken är att den övergripande standard som erbjuds i dag ska upprätthållas och att möjligheter till utveckling ska sökas" (Redaktionens markering).

"Det finns en samsyn om att den framtida trafiken behöver formas genom ansvarsfulla avvägningar som samtidigt medger nya tillvägagångssätt, öppnar för flexibilitet och tillvaratar teknikens landvinningar rörande exempelvis fartyg och drivmedel. Sverige som land och Gotlandsregionen har högt ställda miljö- och klimatambitioner. Dessa ska värnas och de goda initiativ som växer fram ur detta ska förvaltas. "

I näringsdepartementets och kommunens gemensamma pressmeddelande sägs också att "det är dags att sätta punkt" för Gotlandstillägget och högstprisregleringen som kom till på 1970-talet.

"Det finns en bred enighet om att högstprisregleringen och Gotlandstillägget ska avvecklas. Ytterligare dialog ska ske mellan Näringsdepartementet och de olika aktörerna om formerna för detta. Syftet är bland annat att utbyta kunskap och fånga upp goda idéer och initiativ som kan stimulera konkurrens. Särskilt viktigt kommer det att vara att följa godstransportmarknadens utveckling och konkurrensförhållanden. "

- Jag tycker att vi har haft ett värdefullt möte som tagit oss framåt i utvecklingen av transportfrågorna för Gotland, regionen och nationellt. Särskilt glädjande är den vilja och ambition som Gotland visat när det gäller ett utökat ansvar för färjetrafiken. Detta ska vi bygga vidare på, säger statssekreterare Leif Zetterberg.

- I dag kan vi vara glada, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) till Radio Gotland.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".