Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flytt av gamla kritiseras

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 06.23
Eva Karlsson framför äldreboendet Östersol i Katthammarsvik. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Den förestående flytten av de gamla på äldreboendet Östersol i Katthammarsvik får skarp kritik av både anhöriga och personal.

Flytten vållar stor oro. Personal, boende och anhöriga känner sig förbisedda i samband med flytten till den nya Klostergården i Roma. Flytten har lett till att personalen splittrats och många äldre har därmed tvingas byta kontaktperson.

Ylva Petterson som själv arbetar inom äldreomsorgen och har sin mamma på Östersol säger att "det blir väldigt rörigt i huvudet" på de gamla nu. De blir oroliga och oron gör också att de blir sjuka, säger hon.

Den 8 februari skall alla boende på Östersol flyttas till Klostergården. Ylva Pettersson slår nu fast att "de är väldigt otrygga i sin tillvaro och vet varken ut eller in". Hon kritiserar att personalen kunnande inte tillvaratagits i resonemangen kring flytten. Personalen känner de gamla och vet hur flytt och omorganisation borde skötas, säger hon och tillägger att "de på högre ort" inte vet det. "Planeringen har varit urdålig helt enkelt", säger Ylva Pettersson.

Det var i våras som det bestämdes att personal och boende på det utdömda äldreboendet Östersol skulle flytta till det nya Klostergården i Roma. Planerna att bygga nytt äldreboende i Katthammarsvik hade dragit ut på tiden. Och inför hotet att få betala böter till Arbetsmiljöverket beslutade kommunen därför att nya Klostergården skulle husera de äldre tillsvidare. Och det är alltså den här flytten som orsakat oro och upprördhet.

En anledning är att flera i personalen upplever att planeringen inte utgått från de äldres behov, utan från att personalen ska arbeta på ett nytt sätt i arbetslag med olika specialitéer. Det här gör att flera äldre inte får ha kvar sin kontaktperson. Dessutom förlorar många sina korridorskamrater.

Äldreboendets chef har visserligen intervjuat de boende och de äldre har då fått svara på om de tycker att det är viktigt att ha kvar sin kontaktperson eller korridorskamrater. Men bland personalen tror man att de gamla kanske inte alltid förstått innebörden i det hela. Eva Karlsson som arbetar på Östersol hoppas nu på bättring inför framtiden. "Vi tycker att vi har så mycket att ge - och det har ju cheferna också - tillsammans kunde vi ha blivit jättebra och sluppit den här frustrationen". Mycket av den glädje som kunde ha funnits har försvunnit. Det kunde ha varit roligt med flytten men det har blivit "tufft" för många, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".