Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Revisorerna

Vården och skolan kostar för mycket

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 06.12

Trots att ledningen för sjukvården på Gotland beslutar om olika förändringar som ska leda till effektiviseringar, så fortsätter vården att dras med stora underskott.

Nu anser dom revisorer som granskat verksamheten att sjukvårdspolitikerna ska se över vad man kan göra åt det.

Revisorerna har också granskat skolans värld och konstaterar att kostnaderna där är högre än i andra jämförbara kommuner.

De förtroendevalda revisorerna i kommunen vill nu bland annat att kommunledningen tittar närmare på varför hälso- och sjukvårdsnämnden inte lyckas genomföra effektiviseringar, och varför skolan kostar mer på Gotland än på fastlandet.

Det är två revisorer som på uppdrag av dom förtroendevalda revisorerna i kommunen granskat hur hälso- och sjukvårdsnämnden och barn- och utbildningsnämnden lever upp till sina direktiv när det handlar om hur ekonomin sköts.

Och det dom konstaterar är bland annat att hälso- och sjukvårdsnämnden under flera år gått back med åtskilliga miljoner, trots att det funnits beslut om olika effektiviseringar.

För 2009 till exempel så drog man ned på antalet vårdplatser och också på antalet anställda, men trots det så ser det ut som bokslutet för 2009 kommer att visa ett underskott på 30 miljoner kronor.

Revisorerna kommenterar det med att politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden fattat ett antal beslut om kostnadsminskningar på Visby lasarett som inte verkställts, och att det varit chefernas oförmåga att genomföra besluten som varit direkt avgörande.

När det handlar om barn- och utbildningsnämnden så skriver revisorerna att där finns en ekonomisk styrning som fungerar ganska väl. Men, påpekar dom, både grundskolan och förskoleverksamheten får mer pengar per invånare jämfört med andra liknande kommuner på fastlandet. Och det tyder i sin tur på att man skulle kunna effektivisera verksamheten, eller så är det så att Gotlands kommun har en högre ambitionsnivå.

De förtroendevalda revisorerna i kommunen vill nu bland annat att kommunledningen tittar närmare på varför hälso- och sjukvårdsnämnden inte lyckas genomföra effektiviseringar, och varför skolan kostar mer på Gotland än på fastlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".