Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HERRVIK

Pengar saknas till att laga pirar

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 12.24

Reparationerna av Herrviks hamn ser ut att utebli. I alla fall om kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar enligt ledningskontorets förslag.

Som Radio Gotland rapporterat tidigare har tekniska nämnden begärt sex miljoner i tilläggsanslag för att laga de pirar som stormarna rivit sönder.

Men ledningskontoret föreslår AVSLAG - om inte ombyggnaden är ett "prioriterat investeringsobjekt".

Kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder på tisdag. Om ledningskontorets förslag går igenom får tekniska nämnden hitta pengarna själv och bekosta ombyggnaden - om det är viktigt att Herrviks hamn repareras fort.

Tekniska nämnden hade begärt skyndsam hantering med belsut om de sex miljoner som behövs, eftersom hamnens funktion står på spel och det byggnadsverk pirarna är riskerar att omintetgöras om stormarna får fortsätta förstöra pirarnas fundament.

- Att laga pirarna i Herrviks hamn har blivit dubbelt så dyrt, jämfört med när kostnaderna undersöktes första gången, säger Kjell Skalberg, (C) ordförande i tekniska nämnden.

Som vi berättat tidigare har utvecklingsbolaget Nygarn krävt att kommunen som ägare till hamnen måste ta sitt ansvar och laga det som stormarna river sönder. De yttre pirarnas förfall och demolering har nu blivit en mer akut fråga än när den först väcktes av fiskarna i Herrvik.

Stensättningarna i granit gjordes på 1920-talet och har gjort Herrvik till en skyddad hamn sedan dess, men sönderfallet har fått pågå - trots fiskarnas knot och när kommunens hamnavdelning besiktade pirarna i slutet av oktober såg de det fiskarna varnat för - att ytterligare stora partier av pirarna gått i havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".