Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
GOTLANDS TINGSRÄTT

Slutpläderingar i ekobrottshärva

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 13.17
1 av 2
Gotlands tingsrätt. Foto: Andreas Hedfors/SR Gotland.
2 av 2
Rolf Öström ekobrottsmyndigheten. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

På torsdagen hölls slutpläderingarna i Gotlands tingsrätt i den omfattande rättegången, där sju personer stått åtalade, misstänkta för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.
Åklagaren yrkar på fyra års fängelse som straff för den gotländske huvudmannen i den ekonomiska brottshärva som gäller falska fakturor.

Enligt ekoborttspolisen Rolf Öström, är det en av de största ekobrottshärvor som avslöjats på Gotland. Det kan jämföras med den svartjobbshärva i samband med ett transportföretag, som upptäcktes för några år sen.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för fem av de inblandade. I fallande skala 4 år, 2 år,1,5 år, 1 år och 8 månaders fängelse.

För två av männen har åklagaren begärt att tingsrätten dömer villkorliga fängelsedomar och dagsböter.

De fem som åklagaren vill få fängelsedomar mot har han också yrkat näringsförbud för.

Som Radio Gotland berättat tidigare handlar det om misstänkt handel med falska fakturor inom bemanningsbranschen. Genom att skapa flera bolag som sinsemellan köpt och sålt falska fakturor har de inblandade kunnat komma över mångmiljonbelopp för egen del, utan att Skatteverket fått någon redovisning.

Enligt vice chefsåklagare Thomas Langrot har männen varit systematiska i sitt brottsupplägg. Han anser att brotten är grova eftersom de kommit över betydande belopp.

Sex av de sju åtalade männen är bosatta på fastlandet och den sjunde - gotlänningen - har bedömts vara den som styrt verksamheten, enligt åtalet.

De misstänkta brotten rullades upp efter att en bank på Gotland slog larm om att det skedde upprepade kontantuttag på stora belopp, något som verkade underligt.

Som Radio Gotland berättat tidigare tycks de inblandade männen ha planerat sin misstänkta brottslighet noga. De har skapat flera bolag för att kunna använda dem till att begå brott. Och precis innan skattemyndigheten fattat misstankar har de låtit bolagen få i konkurs.

Företagen har kallat sig bemanningsföretag och har även sålt arbetskraft till transport- och flyttfirmor. Men den egentliga verksamheten har varit att köpa och sälja falska fakturor för att få tillbaka momspengar, pengar som sedan använts till att betala svarta löner och till att bekosta männens egen livsföring. Detta enligt åklagarens åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".