Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtalas för Norderstrands café

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 11.47
Visby Beach Club på Norderstrand. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Visby Camping och dess dåvarande vd. åtalas nu för hur bygget av den omdiskuterade restaurangen på Norderstrand i Visby gick till. Det är kammaråklagare Leif H Johansson som lämnat in en stämningsansökan som gäller brott mot strandskyddet.

Åklagaren anser att bolaget olovligen privatiserat ett område som ligger inom strandskyddat område och inom område som utpekats vara av riksintresse för naturvården.

Visby camping riskerar nu böter för sitt misstänkta brott - att ha börjat bygga innan det fanns beslut om dispens från strandskyddsbestämmelserna.

Åklagaren yrkar också på en företagsbot på minst 500 000 kronor. Storleken på boten motiveras av åklagaren bland annat med att bolaget haft stora inkomster på sin alkoholförsäljning på det trädäck han tycker inte borde ha fått byggas utan tillstånd.

Dåvarande landshövding Marianne Samuelsson beviljade dispens i efterhand för bygget på Norderstrand, trots att tjänstemän på länsstyrelsen hade avvikande meningar och ville avslå. Samuelsson lät också bli att polisanmäla att bygget trots allt startats innan länsstyrelsen givit klartecken.

Samuelsson utreds just nu för misstänkt tjänstefel
för att hon lät bli att anmäla och åklagaren Leif H Johansson tror att hans åtal kan få betydelse för hur Marianne Samuelssons agerade bedöms.

I sin stämningsansökan skriver åklagaren att "näringsidkaren inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottslighet och brottet har begåtts av personer i ledande ställning i bolaget".

När ärendet hamnade i Miljödomstolen slogs det fast att den beviljade strandskyddsdispensen upphävdes. Miljööverdomstolen beviljade inte prövningstillstånd, så åklagaren bygger sitt åtal på att beslutet att neka strandskyddsdispens vunnit laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".