Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utomlänsvården onödigt dyr

Publicerat torsdag 15 januari 2004 kl 07.09
Vård av gotlänningar på fastlandet kostar mer än den borde göra till följd av bristande rutiner. Det visar en rapport av ett konsultföretag som granskat utomlänsvården.
Under de senaste åren har kostnaden för den här typen av vård ökat kraftigt och hälso- sjukvårdsförvaltningen gav därför i uppdrag till en konsultfirma att granska kostnaderna och lämna förslag till åtgärder. Rapporten visar att det brister i rutinerna när patienter får sin diagnos och rapporteringen mellan Visby lasarett och sjukhusen på fastlandet fungerar dåligt. Inom vissa kliniker är rapporteringen rent undermålig och det gör att det är svårt att bestämma vilken vård patienten ska ha och vilken kostnad som sjukhusen kan ta ut från Gotlands kommun Konsulterna skriver att det finns skäl att misstänka att det på Gotland inte finns en enda person som har tillräcklig kompetens att bedöma om debiteringen är riktig eller inte. Och hur ska man då kunna veta om Visby lasarett blir blåsta på pengar av sjukhusen på fastlandet. För att få veta om det är så har konsulterna gjort en granskning av några journaler och där visas att det i en del fall tas ut för mycket pengar, exempelvis har fastlandsjukhusen tagit betalt för eftervård av patienterna, eftervård som egentligen gjorts av Visby lasarett. Visserligen handlar det här mer om slarv än att fastlandssjukhusen systematisk lurar Gotlands kommun på pengar, enligt konsulterna. Men bara genom att göra en noggrannare diagnoskontroll skulle Visby lasarett få ökade intäkter på en miljon kr. Rådet från konsulterna är att Visby lasarett skaffar sig den kompetens som behövs för att bedöma räkningarna, få ordning på rapporteringen och skriva ordentliga avtal med fastlandssjukhusen. Ingen ansvarig för vården har ännu velat kommenterar rapporten, men kommunalrådet Åke Svensson (s), säger att den bekräftar att det fanns anledning att göra granskningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".