Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Hårdare miljökrav på bilskrotar

Publicerat lördag 19 januari 2002 kl 08.38
Miljökraven för bilskrotar skärps i april i år. Glas, vätskor, metall och däck ska separeras och återvinnas innan bilarna pressas ihop. Alla miljöfarliga delar måste alltså tas bort innan bilen skrotas. Det handlar om olja, batterier och köldvätskor. Dessutom ska däck, glasrutor och metalldelar återvinnas så långt det är möjligt. 85 procent av bilen ska sorteras ut. Marken där skrotbilarna lagras ska vara tät och ha vattenrening så att föroreningarna inte läcker ut. Miljökrav som ska gälla inom hela EU.
De ökade kostnaderna för att skrota bilarna borde leda till att den så kallade skrotningspremien höjs, tycker Micke Stenberg. För att få betalt för att lämna in bilen till skrotning måste bilen varit besiktigad senast 1 januari 1975 och det ger en maximal premie på 1700 kronor. Av den summan tar sedan bilskroten en avgift för att täcka skrotningen. Micke Stenberg tror att de ökade kostnaderna kan göra att folk låter bli att lämna in bilskrotarna..
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".