Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Majblommans förbund:

Gotland ett sommarlovsföredöme

Publicerat lördag 5 juni 2010 kl 09.14
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Gotlands kommun lyfts fram som ett undantag och föredöme i en rapport av Majblommans förbund, som hävdar att allt färre kommuner anordnar sommaraktiviteter för barn under sommarlovet.

Enligt Majblommans riksförbund har kommuner blivit sämre på att själva eller tillsammans med andra ordna sommaraktivteter, som till exempel kurser eller gemensamma utflykter.

Majblomman gör samma undersökning varje år och drygt hälften av landets kommuner svarar. 2008 var det tre av tio kommuner som inte erbjöd barnen sommaraktiviteter. I år har antalet stigit till fyra av tio.

- Det känns att det inte blir bättre. Det blir sämre istället. Jag är övertygad om att man inte har ett barnperspektiv när man tar de här besluten, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblommans riksförbund, till Ekot.

Enligt Sveriges kommuner och landsting är det upp till varje kommun att ta beslut om huruvida man vill satsa på aktiviteter eller inte. En av kommunerna som satsar är Gotland och som i rapporten presenteras som ett gott exempel:

"Gotlands kommun följer barnfamiljer som har ekonomiska svårigheter extra noggrant. Särskilt i de fall där behovet av försörjningsstöd varar under en längre period ställs frågor kring hur man klarar av att sörja för barnens fritid.

Kommunen erbjuder till exempel feriejobb till tonåringar i familjer som har en ekonomiskt utsatt situation. För ungdomar mellan 12-14 år finns sommarprojekt i samarbete med fritidsgårdar. Det handlar om att barnen kan hjälpa till med allmännyttiga sysslor såsom att måla staket på förmiddagen, vilket de tjänar en liten summa på, och på eftermiddagen medverka i någon arrangerad aktivitet som exempelvis att åka till stranden, spela minigolf, eller något annat som dessa barn inte skulle haft råd med annars. Aktiviteten bekostas av kommunen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".