Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centern väljer ut valfrågor

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 13.52

Centern vill öka bostadsbyggandet på ön och vill att Gotland går i spetsen för att bli självförsörjande på miljövänlig energi. På måndag kväll ska partiet bestämma vilka frågor det ska driva på ön i valrörelsen inför hösten val.

Förslaget listar en lång rad frågor som Centerpartiet på Gotland ska arbeta för, bland annat att det byggs 800 nya bostäder på fyra år.

Inte bara i Visby utan även i mindre tätorter och på landet. Bostäder på hela ön är viktigt enligt centern, för att unga ska hitta sin första bostad - och äldre sin sista bostad, utan att behöva lämna hemtrakten.

Bostadsbyggandet är också en del av kommunens mål att öka folkmängden med 8.000 personer de kommande 15 åren. Och Centern vill att kommunens bostadsbolag Gotlandshem ska vara med och bygga nya bostäder.

Det ökade byggandet ska bli möjligt bland genom snabbare behandling av överklaganden och hyrorna ska hållas nere genom ökad konkurrens. Centern vill också att det ska byggas strandnära - men inte inom strandskyddet, samtidigt som kommunen ska få besluta om dispens från strandskyddet.

Centern vill också driva miljö och energifrågor. Öns bilar ska i framtiden drivs av biogas eller el och redan om fem år ska alla bussar på ön gå på biogas och så småningom ska även färjorna gå på biogas eller naturgas.

Och så ska vindkraften ska byggas ut tio gånger mer än idag. Där vill Centern också att kommunen har egna vindkraftverk.

Centern vill också att energibolaget GEAB ska medverka till att uppfylla kommunens miljömål och även att Cementa radikalt ska minska utsläppen av växthusgasen koldioxid genom nya bränslen och ny teknik. Gotland ska gå i spetsen och år 2025 ska ön vara självförsörjande på miljövänlig energi, om Centerpartiet får som det vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".