Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lärbro

Mysterium på kyrkogård löst

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 12.41
Nu kan den hittills okände döde, i den 45:e graven, sägas ha "kommit till rätta", och anhöriga i Polen kan få veta vad som hände honom. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Lärbro hembygdsförening kommer att kontakta den polska ambassaden med ett nytt besked i fråga om hur många polacker som finns begravda på kyrkogården i Lärbro. En historisk pusselbit har fallit på plats eftersom en 45:e gravlagd person hittats, efter forskning i bland annat krigsarkivet.

På kyrkogården finns bara 44 gravar med namn, men det har talats om 45 döda.

Länge har det varit höljt i dunkel exakt hur många koncentrationslägerfångar som begravdes på kyrkogården där, efter att de dött på Lärbro krigssjukhus.

Det har talats om 45 döda, men på kyrkogården har bara funnits 44 kors eller gravar. Så hur många var de? Fanns det en 45:e man? Vem var i så fall det? Är han saknad av någon än idag, som undrar över hans öde?

En av dem som velat knäcka den gåtan är journalisten Clary Winberg. För de anhörigas skull har hon velat leta ta reda på den felande 45:e personen - och det har varit ett förbryllande "detektivarbete":

Det kan i dag låta underligt för oinvigda öron, men det fanns en gång ett krigssjukhus i Lärbro. Ett sjukhus som då var Sveriges största och modernaste i sitt slag.

När andra världskriget bröt ut, 1939 började sjukhuset byggas. Tre år senare, 1942 stod det klart. Många människor på flykt, krigsoffer kom att bli omhändertagna i Lärbro. Baltiska flyktingar som tog sig till Gotland 1944 vårdades där, liksom både militär och civil personal.

Innan krigssjukhuset stängde 1946 hade cirka 500 koncentrationslägerfångar fått vård i Lärbro. För efter krigsslutet 1945 hamnade befriade människor från lägren i Bergen-Belsen och Auschwitz på Gotland. Det gjorde förresten också tyska soldater som flydde i samband med kapitulationen.

Av de krigsfångar som kom till Lärbro var många polacker. Tiden i koncentrationsläger hade tärt hårt och somligas liv gick inte att rädda. Tuberkulosen skördade sina offer.

På Lärbro kyrkogård finns 45 krigsgravar varav 9 är judiska.

Nu kan alltså den okände döde, i den 45:e graven sägas ha "kommit till rätta", och anhöriga i Polen kan få veta vad som hände honom.

För fram till nu har uppgifterna från krigssjukhuset - förteckningen av 44 döda och begravda - varit sanningen. Att det 45:e namnet hela tiden funnits i krigsarkivets gömmor i Stockholm har de inte vetat i Lärbro. Clary Winberg har helt sonika traskat runt bland de 44 kända gravarna och bockat av namn mot den lista, som flyktingforskaren Michael Lundgren fått fatt på i krigsarkivet. När namnen på de 44 kända på kyrkogården bockats av återstod ett namn på listan: Mieczyslaw Barczak.

Det gamla krigssjukhuset blev så småningom fångvårdsanstalt, 1957-1995. Nuförtiden är det museum i det gamla krigsjsjukhuset.

Lärbro Hembygdsförening har gjort ett litet museum, med sjukhusbäddar och utställning av autentiska dokument och foton som beskriver den gångna verksamheten. För insatserna med museet fick Lärbro hembygdsförening Gotlands kommuns kulturpris 2007. I motiveringen stod att hembygdsföreningen genom "en föredömlig kultur- och folkbildningsinsats gestaltat och kopplat samman vår lokala historia och samtid med händelser som alltid måste hållas levande - i detta fall nazismens förföljelser och övergrepp under 1940-talet."

Och än i dag kommer det anhöriga till de som dog där på sjukhuset, för att se platsen och besöka kyrkogården, berättar Clary. Och nu finns det alltså en familj till, kanske ytterligare släktingar som kommer att hitta till Lärbro.

Den 45:e mannen

Mieczyslaw Barczak föddes den 27/5 1917 i Brzezice-pow.Lublin och var textilarbetare, troligen från Warszawa. Han dog den 13/10 1945, i tuberkulos på Lärbro krigssjukhus. Kyrkoherde G Coldemo förrättade jordfästningen och sjöng begravningsmässan. Gravsättningen ägde rum i gemensamhetsgraven. En av polackerna talade till sina kamraters minne, bön förrättades och en polsk sång sjöngs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".