Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Försäljningen av skogsplantor

"Länsstyrelsen lägger krokben för mig"

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 03.00
1 av 2
2 av 2

Ägaren till skogsplantskolan i Eskelhem kritiserar Gotlands länsstyrelse för den snedvridna konkurrenssituation hon tycker uppstått när det gäller försäljning av tallplantor.

Eva Lerman, som äger och driver Tjuls skogsplantor i Eskelhem upplever det som att länsstyrelsen lagt krokben för hennes verksamhet, när myndigheten upphörde med administrationen av markberedning.

Den stora skogsägarföreningen Mellanskog har fått en helt dominerande plats på marknaden, hävdar hon, "med länsstyrelsens goda minne". 
 
Hon ifrågasätter hur det gick till när länsstyrelsen beslutade att inte längre administrera markberedningen av de gotländska hyggena.

-Jag kommer ohjälpligt på efterkälken, säger Eva Lerman och uppger att hon tänker avvakta med ytterligare investeringar i företaget eftersom hon upplever framtiden så oviss nu.

Som nybliven ägare till plantskolan vid Tjuls i Eskelhem vill Eva Lerman satsa. Hon utökar den årliga produktionen från de tidigare 500 000 plantorna per år till maximalt vad växthusen rymmer - cirka 900 000 plantor. Men hon har börjat undra hur företaget skall överleva i den situation hon tycker att länsstyrelsen försatt hennes plantskola i.

För Eva Lerman känner sig lite överkörd av länsstyrelsen som alltså lämnat fältet fritt för Mellanskog att ta över administrationen av markberedning. Därmed också möjligheten till den första kontakten med skogsägarna och kunna sälja sina, dyrare, fastlandsplantor från Mellanskog.

När länsstyrelsen hade hand om beställningarna av markberedning försåg myndigheten också skogsägarna med en lista på olika plantförsäljare. Men i och med Mellanskogs övertagande av länsstyrelsens tidigare uppgift upplever Eva Lerman att hon hamnat i ett konkurrensunderläge, som länsstyrelsen försatt henne i, utan föregående upphandling med Mellanskog.

Hon har kontaktat Konkurrensverket, med sina funderingar om det får gå till så här, när en myndighet upphör med sin administration. Och hon har skrivit till landshövdingen för att informera hur det kan gå till på en plats där det ofta talas om vikten av närproduktion och utveckling av näringslivet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".