Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HAVERIKOMMISSIONEN

Hög hastighet en orsak till färjeolyckan

Uppdaterat tisdag 15 juni 2010 kl 12.10
Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 10.44
1 av 2
HSC Gotlandia efter olyckan. Foto: Maja Suslin/Scanpix
2 av 2
Göran Rosvall i Statens Haverikommission. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Befälen på höghastighetsfärjan HSC Gotlandia II hade inte rätt förutsättningar att genomföra resan på ett säkert sätt. Det slår Statens Haverikommission fast i sin utredning efter förra sommarens kollision mellan två Gotlandsfärjor i inloppet till Nynäshamn. Båda fartygen körde också för fort i förhållande till den dåliga sikten.

Snabbfärjan HSC Gotlandia II, körde dessutom fortare än tillåtet i farleden och hade ingen utkik.

Haverikommissionen slår också fast att inget av fartygen saktade ned eller stannade för att få mer tid att utvärdera situationen.

Första larmet till SOS kom sex minuter efter kollisionen - från en privatperson.

Haverikommissionen anser att kraven på certifikat för manövrering av höghastighetsfartyg måste höjas. Transportstyrelsen kommer att få rekommendationen att också se över samordningen för godkännande av bemanning och nödplaner.

Haverikommissionen har inte hittat någon enskild omständighet som förklarar kollisionen. Det talas istället om ett antal svagheter och brister inom olika områden. Brister som var för sig inte kunde föranleda en olycka, men som samverkade och orsakade händelsen.

Haverikommissonen rekommenderar att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skall se till att samordningen förbättras mellan statlig och kommunal räddningstjänst samt andra samhällsorgan.

Det var mitt på dagen den 23 juli 2009 som Destination Gotlands två färjor "Gotlandia II" och "Gotland" kolliderade i tät dimma i inloppet till Nynäshamn.

På "Gotlandia II" skadades 33 passagerare, samtidigt som fartyget fick stora skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".