Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotlands tingsrätt

Fängelsedomar i narkotikahärva

Uppdaterat fredag 18 juni 2010 kl 12.20
Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 10.59
1 av 2
2 av 2
Vice chefsåklagare Susanne Wihlborg. Foto: Andreas Hedfors/SR Gotland

De misstänkta säljarna i den omfattande narkotikarättegången vid Gotlands tingsrätt dömdes på fredagen till fängelse i 3 år respektive 1 år och 6 månader. Men två av nämndemännen vill ge ett hårdare straff.

Den ene mannen, en 54-åring, får fängelse i 3 år för grovt narkotikabrott. Han har enligt tingsrätten ägnat sig åt narkotikaförsäljning i en betydlig omfattning.

"Det kan däremot inte anses visat att han vid fler än 500 tillfällen olovligen överlåtit mer än 2 000 gram cannabisharts. Genom vad de medåtalade nu döms för är det dock fler än 350 överlåtelsetillfällen och med en sammanlagd mängd försåld cannabisharts på mer än 1 500 gram."

Den andra mannen, 55 år, får fängelse i 1 år och 6 månader. Han får tillbaka de 155 000 kronor som beslagtogs i hans hem. Tingsrätten säger att det "får anses ha lämnat en åtminstone rimlig förklaring till varför han har kunnat ha så mycket kontanter hemma". Han hade menat att det inte finns anledning att ha pengar på banken eftersom man inte får någon ränta på dem.

Tingsrätten säger att åklagaren inte kunnat bevisat att de båda männen handlat i samförstånd. Därför döms 55-åringen endast för innehav av cannabis.

"Att han förvärvat detta i överlåtelsesyfte får han nästan själv anses ha medgett. Någon överlåtelse har han dock inte befunnits skyldig till. Det brott han begått är, vid en helhetsbedömning, att anse som ett narkotikabrott av normalgraden."

Åklagaren hade yrkat på att de båda skulle ha dömts för grovt narkotikabrott till cirka fem års fängelse var. Försvaret tyckte att huvudmännen skulle dömas till samhällstjänst respektive ett års fängelse.

Männen som suttit häktade sedan den 21 januari får stanna i häktet tills fängelsedomen ska träda i kraft.

Men Gotlands tingsrätt var inte enig i domen för de två männen. Två av nämndemännen ville döma dem till 4 års fängelse var.

"Av det sakkunnigutlåtande som lagts fram som skriftlig bevisning i målet framgår att överensstämmelse finns mellan hasch som påträffats hos de huvudåtalade männen och tre av de medåtalade i målet. Enligt vår mening utgör denna sammanställning ett fullt tillräckligt bevis för att narkotikan först sålts av 55-åringen till 54-åringen som sedan i sin tur sålt den vidare till dessa tre av sina kunder. Tillsammans med den övriga bevisningen i målet är därmed styrkt att de huvudåtalade männen på sätt åklagaren påstått tillsammans och i samförstånd genomfört gärningarna. På grund härav ska såväl 55-åringen som 54-åringen dömas för grovt narkotikabrott till vardera fyra års fängelse. I övriga delar av domen är vi överens med övriga ledamöter."

Av de 38 misstänkta köparna fälls 37 för ringa narkotikabrott. De flesta döms till mellan 80 och 120 dagsböter. Några av dem får dock mindre dagsböter. Fyra slipper påföljd. En av de åtalade frias.

Tingsrätten skriver i sitt domskäl att de misstänkta köparna tycks ha blivit instruerade inför rättegången:

"Vad som är anmärkningsvärt är också att så många av de medåtalade gett intryck av att ha blivit instruerade till att säga det de sagt inför tingsrätten. De har i stort sett haft likartade invändningar mot att det de sagt i polisförhören inte ska gälla. Detta har medfört att det de sagt i rätten i många fall inte har kunnat tillmätas ett alltför stort värde. I stället har vad de uppgett vid polisförhören fått ligga till grund för bedömningen av åtalet mot dem."

Överklagande till Svea hovrätt ska göras senast 9 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".