Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Klintehamn

Självmordsförsök på gruppboende

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 06.17

Ett självmordsförsök inträffade nyligen på ett av vårdföretaget Attendo Cares boenden på Gotland. Tillbudet har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Självmordsförsöket skedde i början av juni på ett av Attendos gruppboenden i Klintehamn.

Gruppboendet är ett så kallat LSS-boende, med personer som får omvårdnad enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

I Attendos egen anmälan till Arbetsmiljöverket framgår att självmordsförsöket upptäcktes då en medarbetare kom in i en av lägenheterna på LSS-boendet och då fann att "brukaren rispat sig i armen med kniv i syfte att avsluta sitt liv".

Radio Gotland har tidigare berättat att ett av skyddsombuden inom fackförbundet Kommunal på Gotland begärt ett ingripande från Arbetsmiljöverket, mot vårdbolaget Attendo för flera brister i verksamheten inom LSS-boendet i Klintehamn.

Skyddsombudet påtalade bland annat att det saknades chef i det dagliga arbetet, eftersom verksamheten sköttes från fastlandet. I december 2009 konstaterade Arbetsmiljöverket att det visserligen skett förbättringar vid gruppboendet i Klintehamn, men när det gällde hot och våld har Attendo inte gjort något systematisk riskbedömning av arbetet på gruppboendet.

Arbetsmiljöinspektören var därför fortfarande inte nöjd. De anställda ansågs behöva utbildning i den problematik det kan innebära att arbeta på just ett gruppboende.

Självmordsförsöket skedde på samma boende som fått en hel del kritik av Arbetsmiljöverket.

Vårdbolaget Attendo driver sedan årsskiftet 2009 LSS-gruppbostäderna i Klintehamn. Det är en servicebostad med nio platser, två gruppbostäder med vardera fem platser och en gruppbostad med sex platser.

Så sent som i maj slog Socialstyrelsen fast, efter besök i Klintehamn, att Attendo Care AB inte uppfyller lagen och dess intentioner i vissa delar som tillsynen avsåg. Socialstyrelsen kritiserade Attendo för att nattetid ha dörrar låsta, och då hindra de boendes tillträde till gemensamhetsutrymmen i gruppbostaden. Nycklarna vreds om för att personalen sov.

Socialstyrelsen kritiserade att Attendo har personal i sovande jour - istället för att, som behovet visar, ha vaken nattpersonal. Den kritiken riktades dock ej mot just den gruppbostad där självmordsförsöket skedde.

Socialstyrelsen kritiserade Attendo för att, på samtliga enheter, ha brister i sin dokumentation. Socialstyrelsen noterade också att det saknades planering av vad dagarna skulle innehålla för de boende som inte har daglig verksamhet.

Självmordsförsöket i en av gruppbostäderna är alltså anmält som ett arbetsmiljöärende, med fokus på den psykosociala händelse det var för personalen.

Av anmälan framgår att den person som hittade den knivskurne var en rutinerad medarbetare, som arbetsgivaren pratat med och anser är utom all fara.

Men för den boende då? Ja, ur vårdsynpunkt kan tillbudet bli aktuellt som ett "Lex Sarah-fall".

Alltså en anmälan enligt den paragraf i socialtjänstlagen som säger att den som uppmärksammar eller får kännedom om ett allvarligt missförhållande i omsorgerna om någon enskild genast ska anmäla det.

Det är i så fall Attendo Care som själva först utreder händelsen. Socialstyrelsen hade ingen kännedom om självmordförsöket, när Radio Gotland bad om en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".