Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HD prövar inte målet

Klartecken för Nordkalks brytning vid Ducker

Uppdaterat torsdag 21 oktober 2010 kl 09.05
Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 08.50
Anders Jonsson"Det är en stor lättnad"
(1:11 min)
1 av 4
Stenbrott på norra Gotland. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
2 av 4
Området kring det planerade brottet vid Ducker i Bunge. Flygfoto: Gunnar Britse
3 av 4
Bäste träsk. Foto. Jonas Neuman SR/Gotland.
4 av 4
Nordkalks platschef Anders Jonsson. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Nordkalk får rätt att bryta vid Ducker i Bunge och Miljööverdomstolens dom står fast. Det står klart efter att Högsta Domstolen beslutat att inte ge prövningstillstånd.

Fastigheten heter Bunge Ducker 1:64 intill Bästeträsk. Där vill Finlandsägda Nordkalk AB bryta sin sten för utskeppning i Kappelshamn under de kommande 25-40 åren. Det 170 hektar stora kalkbrottet beräknas ge 60 jobb i 25 år.

Det nuvarande brottet vid Klinthagen med transportband ner till hamnen i Storungs, där tar brytningsbar sten slut 2012 eller senast 2013.

För ett drygt år sedan fick Nordkalk brytningstillstånd i Duckerbrottet av Miljö-överdomstolen, som egentligen är den högsta instansen. 

Naturvårdverkets biologiska expert Krister Mild sa då till Radio Gotland att han tyckte att Miljööverdomstolens dom var en stor besvikelse. Och att domstolen satte riksintresset för kalkbrytning före riksintresset för naturvården, ansåg han var djupt olyckligt.

Därefter begärde Naturvårdsverket och 13 andra intressenter prövningstillstånd i Högsta domstolen, eftersom man anser att bland annat grundvattenfrågan och Bäste träsk är principellt mycket viktiga frågor för Gotland. Enligt kritikerna riskerar en brytning att skada värdefulla Natura 2000-områden, äventyra vattnet i sjön, som är reservvattentäkt, och torrlägga omgivande marker.

Högsta Domstolen säger att den gått igenom materialet utan att finna att det finns skäl att meddela prövningstillstånd. Det finns inga synnerliga skäl.

Efter att HD beslutat att inte ta upp målet för prövning står det klart att Nordkalk får öppna Gotlands största stenbrott. Nu skrinläggs sannolikt Naturvårdsverkets planer på en ny nationalpark vid Bästeträsk.

Nordkalk, med cirka 1 350 anställda varav cirka 100 på Gotland, är den ledande producenten av kalkstensprodukter i norra Europa. På norra Gotland bryts 2,5-3 miljoner ton högkvalitativ kalksten, nästan en fjärdedel av totalproduktionen. De främsta kunderna finns inom stål-, socker- och kemiindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".