Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Första provsvaren klara

Newcastlevirus hos gotländska fåglar

Uppdaterat lördag 23 oktober 2010 kl 09.40
Publicerat lördag 23 oktober 2010 kl 06.53
Länsveterinär Agneta Karlsson - Norström
(6:09 min)
Två duvor på en gren. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

De döda duvor som den senaste veckan rapporterats från både Visby och landsbygden var smittade av Newcastleviruset, visar de första analyserna från Statens veterinärmedicinska anstalt.

Länsveterinären Agneta Karlsson - Norström har skickat ett antal döda duvor för analys till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Svaren visar att Newcastlesjukan nu även har nått Gotland, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Under måndagen förväntas ytterligare provsvar. Information från Jordbruksverket om eventuella åtgärder förväntas också komma under måndagen.

Newcastleviruset angriper fåglarnas nervsystem, andningsorgan och tarm. Viruset sprids framför allt genom direkt kontakt mellan sjuka fåglar eller fåglar som bär på smittan utan att själva visa symtom. Vilda fåglar misstänks kunna sprida smittan över större avstånd. Smitta sprids också med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar. Vindburen smittspridning har setts över avstånd upp till cirka 60 meter.  Däremot kan inte människor smittas.  

Sjukdomen är anmälningspliktig, det vill säga en djurägare som misstänker newcastlesjuka måste kontakta veterinär. "Till dess att en veterinär tar sig an fallet måste man själv göra allt man kan för att förhindra smittspridning. Detta innebär att man ska stalla in misstänkt smittade djur och alla andra djur i samma flock om det är möjligt. Ingen person, något ägg eller djur som haft kontakt med de misstänkt smittade djuren får lämna anläggningen förrän en veterinär tagit över fallet", skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

Sverige har drabbats av utbrott av newcastlesjuka sedan mitten av 1990-talet. Så sent som i onsdags utökade Jordbruksverket det riskområde som gäller för viruset som orsakar den smittsamma newcastlesjukan hos höns och andra tamfåglar.

I de flesta länder i världen vaccineras fjäderfä mot Newcastlesjuka, men inom EU är det för närvarande bara Sverige och Finland som inte vaccinerar mot den. I alla EU-länder vaccineras tävlande brevduvor och utställningsduvor.

Utbrott av Newcastlesjuka sedan 1995

1995 avelshöns Skåne
1997 värphöns och slaktkyckling Skåne
2001 avelshöns Skåne
2003 kalkon Dalarna
2004 värphöns Östergötland
2005 värphöns Östergötland
2005 värphöns Skåne
2006 värphöns Östergötland
2008 duvor Skåne
2009 avelshöns Skåne
2010 duvor Gotland, Mälardalen

(Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".