Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet golfspelare minskar

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 04.51
Bergström: "Elva banor för mycket"
(2:17 min)
1 av 2
Suderbys golfbana. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
2 av 2
Karl-Erik Bergström ordf. Gotlands golfförbund. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Just nu är tre golfbanor på Gotland till salu, eller utan arrendator. Golfsporten har tappat spelare de senaste åren, både i riket och på Gotland.

Som mest hade Gotlands Golfförbund över 8 000 medlemmar år 2005.
Därefter har sporten tappat medlemmar varje år.

I år är det ungefär 3 000 färre medlemmar än under storhetstiden, berättar ordföranden för Gotlands Golfförbund Karl-Erik Bergström.

Han säger att det nu är 5 341 medlemmar i Gotlands Golfförbund. Det skall jämföras med toppåret 2005, då medlemsantalet var över 8 000.

Även 2010 blir ett år då Gotlands Golfförbund tappar flera hundra medlemmar.

Trenden på Gotland följer trenden i riket - att golfen är i nedgång. En titt på Svenska Golfförbundets officiella medlemsstatistik visar att sporten tappar över 19 000 medlemmar i riket i år och är nere i cirka 493 000  medlemmar - den lägsta siffran på tio år.

På Gotland går det att räkna till elva golfbanor. Förutom de sex golfklubbar som är anslutna till Svenska Golfförbundet finns det alltså flera så kallade "pay & play"- banor som är öppna för alla.

Men som Radio Gotland berättat finns det nu inte drivande personer bakom alla banor. De tre arrendatorerna bakom Suderbys golfbana i Västerhejde hoppar av och väljer att inte förnya sitt kontrakt på att driva banan.

Golfbanan vid Petsarve i Vamlingbo är till salu tillsammans med jordbruksfastigheten intill. Och ägarna till 18-hålsbanan vid Gumbalde i Stånga, Gotlandsresor vill dra sig ur och sälja.

Gotlandsresors vd Carina Hammander säger till Radio Gotland att de inte har bråttom att göra sig av med anläggningen, men den är lika fullt till salu. Så vad tänker då ordföranden för Gotlands Golfförbund om läget - med medlemskurvor som pekar nedåt - och nu tre banor som söker nya eldsjälar? Jo, han anser att elva banor på en ö av Gotlands storlek är för många. Han tror att det kanske kommer att försvinna någon eller några med tiden.

- Jag tror att vi kan ha de sex banorna vi har nu, De anslutna till Svenska Golfförbundet, säger Karl-Erik Bergström. De drar runt sina banor, hjälpligt i alla fall. De existerande pay & play-banorna kan vara en bra inkörsport till att bli intresserad av att spela golf. Sedan kanske man söker sig till en golfklubb där man får utbildning och så småningom resulterar det i att man får golfens "förarbevis" - det vill säga att man får ett grönt kort. Karl-Erik Berström vill inte hissa varningsflagg för någon särskild bana. Han säger att banorna "i huvudsak kommer att vara kvar".

När det talats om utvecklingen av Bungenäs har vi berättat att kommunen ställer krav på att det byggs en golfbana om det skall byggas nya bostäder där. Det är ett orimligt krav tycker Karl-Erik Bergström.

- Jag tycker att det är olyckligt att man ställer de kraven, säger han och tillägger att Gotlands Golfförbund inte blivit tillfrågad om sin syn på en ny bana där.

Det är ingen dum idé med en ny bana där, säger han, men tycker att det är tokigt att en golfbana kopplas ihop med ett boende. Han tror att många som vill bo där inte spelar golf och han befarar att man då "återuppväcker stämpeln att golfen är en snobbsport" och han ser en risk att det blir två läger i fråga om bostäderna på Bungenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".