Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trots kritik från lammbönder

Regler för slakt av lamm står fast

Uppdaterat måndag 1 november 2010 kl 15.25
Publicerat måndag 1 november 2010 kl 08.04
Nej till ändrade regler för lammslakt
(1:43 min)
1 av 2
Dan Bonnevier med lamm vid Nygårds i Buttle. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
2 av 2
Jonas och Sofia Åberg, lammbönder vid Tibbles i Hangvar. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Trots att det just nu är hög tid för lammslakt kommer inte alla lammbönder att få sina djur slaktade i tid. För hos Visbyslakteriet prioriteras de som har kontrakt och för att få teckna ett nytt krävs levererans av en viss del vinterlamm. Men reglerna kommer inte att ändras.

Jonas och Sofia Åberg köpte gården Tibbles i Hangvar för tio år sedan och har haft lamm i sju år. De började i liten skala och har nu ett sextiotal tackor och trettiofem slaktfärdiga lamm.

Att de valde att inrikta sig just på lamm beror på att djuren kan gå utomhus och beta och tillåts följa sin naturliga livscykel. Att då börja föda upp så kallade vinterlamm som måste hållas inomhus är helt främmande för dem. Och därför får de alltså inte teckna kontrakt med slakteriet.

Och det i sin tur innebär att de inte är garanterade någon viss leveranstid, eftersom de med kontrakt har förtur. Väntetiden på att få lämna lammen till slakt kan alltså bli lång, något år gick det över två månader. Och det är inte bra vare sig för djuren eller för gårdens ekonomi, konstaterar Jonas Åberg.

Familjen Åberg hoppas nu att slakteriet ändrar sina kontraktsregler eller att något annat slags slakteri kommer igång på ön. För annars tvingas de skicka sina lamm till fastlandet, vilket går helt emot deras tanke om bra djurhållning och närproducerat.

Men från Scans inköpsbolag Svenska livdjursservice kommer man inte att göra något åt detta. Att utöka kapaciteten för att ta emot fler lamm på hösten inte aktuellt, eftersom man inte ser att efterfrågan är tillräckligt stor. Det är istället under andra delar av året som det behövs mer lammkött. Och därför kommer kraven på att teckna nya kontrakt även i fortsättningen vara att lammbönderna också föder upp vinterlamm. Annars får man som lammbonde finna sig i att vänta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".