Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blivande krögare kan missa tillstånd

Ingen har klarat nya alkoholprovet

Publicerat onsdag 16 februari 2011 kl 16.50
Alkoholhandläggare: "Inte helt enkelt prov"
(5:05 min)
Ghulan Hussain, som gör kunskapsprovet för att få alkoholtillstånd, och alkoholhandläggaren Jörgen Wiss. Foto: Anna Jutehammar / SR Gotland

Hittills har ingen på Gotland klarat det kunskapsprov som infördes vid årsskiftet efter att Sverige fick en ny alkohollag, som bland annat innebär att den som ansöker om serveringstillstånd för alkohol först måste klara kunskapsprovet.

Men provet har kritiserats för att vara för svårt, med ett krångligt språk. Bland annat kallas Systembolaget för "detaljhandelsmonopolet". Alkoholhandläggaren Jörgen Wiss håller med om att svårighetsgraden är hög.

Jörgen Wiss tror att det närmare sommaren kan bli kö för att få göra provet, vilket kan leda till att restauranger inte kan få sina alkoholtillstånd i tid.

Matz Larsson, avdelningschef på Statens folkhälsoinstitut som utformat provet anser inte att den nya alkohollagens kunskapsprov som krögare måste göra för att få serveringstillstånd är för svårt. Trots det ska provet ses över och utvärderas.

Reportrar anna.jutehammar@sr.se catarina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".